Zorg goed voor je lever/leven

Op 28 juli was het Wereld Hepatitisdag. Een goede gelegenheid om tijdens mijn leefstijlpraatje bij de radio eens stil te staan bij deze aandoening. Want in veel gevallen bepaalt je leefstijl of je hepatitis (leverontsteking krijgt. Zorg goed voor je lever/leven.
Wat is hepatitis?
Hepatitis is leverontsteking. 1 op 20 mensen in Nederland krijgt in zijn of haar leven te maken met een vorm van hepatitisch. Er zijn verschillende vormen; we onderscheiden hierin niet-virale en virale vormen van leverontsteking.
– Niet virale vormen: auto-immuunziekte, alcoholgebruik (leefstijl), verstoorde stofwisseling (soms ook ten gevolge van leefstijl).
– Virale: Hepatitisch A, B, C, D en E (E = recent ontdekt)
Hoe loop je dat virus op?
Je kan de verschillende vormen van virale hepatitis oplopen door verschillende oorzaken. Zo verspreidt hepatitis A zich door middel van voedsel of drinkwater. Deze vorm geneest vanzelf, en wordt niet chronisch.
Daarnaast is er hepatitis B. Dit kan worden overgedragen door bloed-bloedcontact of onveilige seks. Ook dit is beïnvloedbaar door middel van je leefstijl aan te passen. Deze variant geneest meestal vanzelf maar
kan ernstige leverontsteking veroorzaken
Ook hepatitis C kan worden overgedragen door bloed-bloedcontact. Het is een ernstige leverontsteking die meestal chronisch wordt. Deze kan echter genezen worden met medicijnen.
Dan is er nog hepatitis D. Omdat deze door bloed-bloedcontact en onveilige seks wordt overgedragen, kan dit ook vermeden worden door veilig te vrijen en bijvoorbeeld bloedtransfusies in slechte hygiënische omstandigheden te vermijden. Deze vorm van accuteleverontsteking kan overgaan naar een chronische aandoening.
Tot slot is er nog hepatitis E. Deze vorm lijkt op A, maar kan chronisch worden. Meestal komt deze vorm voor bij mensen met verminderde weerstand.
Klachten
In het begin lijken de klachten erg op griepverschijnselen. Je wordt dus gemakkelijk op het verkeerde been gezet.
Je kan dus maar beter alert zijn na verblijf in buitenland (voedsel), of bij ziekenhuisopname in het buitenland (bloedtransfusie), maar ook bij onveilig vrijen (niet enkel buitenland).
Je huid kan een gelige kleur krijgen, maar dat is niet in beginstadium. Als je huid gelig kleurt, heb je het virus al een tijd onder de leden.
Daarom: Bij twijfel altijd een arts raadplegen. Als je er op tijd bij bent, kan je voorkomen dat het chronisch wordt. Chronische leverontsteking kan leiden tot:
Leverfibrose (littekenweefsel) – levercirrose (ernstig littekenweefsel, leverfalen) – leverkanker
Onze lever is noodzakelijk voor onder meer het ontgiften en koolhydraatstofwisseling. Er vinden ongeveer 600 verschillende processen plaats. Lever = van levensbelang!