Zo gezond als een vis

zo-gezond-als-een-vis

Wie kent de uitdrukking niet: Zo gezond als een vis. Dat heeft alles te maken met de gezonde vetzuren die in vis te vinden zijn. En dan voornamelijk in vette vis als paling, sardientjes, zalm en makreel. Maar natuurlijk hoort ook haring tot de vette vissoorten. Mijn advies: Hap regelmatig een haringkje weg, en blijf ‘zo gezond als een vis’.

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen per dag 0,45 gram (450 mg) langeketenvetzuren uit vis. Deze aanbeveling kan worden gehaald door per week twee porties vis te eten, waarvan ten minste één keer vette vis. Eén portie komt overeen met 100 tot 150 gram vis. Meer dan twee porties per week vis eten levert niet of nauwelijks extra effect op. Mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, kunnen wel baat hebben bij meer vis. Omdat vooral vette vis schadelijke stoffen (zoals kwik) kan bevatten, is het wel verstandig daarbij te variëren.

Verzadigend

En niet enkel zijn de vetten in vis heel gezond voor ons brein en zenuwen, ook geven ze een langer verzadigd gevoel. Daardoor heb je minder trek tussendoor. En dat zorgt er dan weer voor dat je minder gaat snaaien. Het lijkt een tegenstelling, maar deze gezonde vetten (in beperkte mate uiteraard) zorgen ervoor dat lichaamsvet wordt afgebroken.

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders nog steeds te weinig vette vis eten. Dat is vreemd, want het bijvoorbeeld een stukje zalm grillen, is zo gedaan. Voeg daarbij een salade, of gegrilde groenten, en je hebt in een handomdraai een heerlijke, voedzame maaltijd op tafel staan.

Variëren

Maar ook in maaltijdsoepen kan je gemakkelijk vis verwerken. Zoals in broccolisoep met gerookte zalm. Tijdens de zomerperiode maak ik zelf regelmatig een maaltijdsalade met gerookte vis. Daarmee kan je zelf variëren: gerookte paling, zalm of heilbot (mijn favoriet!). En vind je die varianten allemaal te duur, probeer dan eens gerookte haring! Echt een aanrader.

En wil je meer weten over visvangst en de tradities daaromheen, dan is Vlaggetjesdag in Scheveningen (zaterdag 15 juni 2019) of het Katwijks Museum the place to be!

afvallen, gezondheid, vis, vitaminen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.