Word jij blij van chocolade?

word-jij-blij-van-chocolade

Chocolade…wie houdt er niet van? Je hoort wel eens zeggen dat het eten van chocolade gezond is. Hoe zit dat eigenlijk? Word jij blij van chocolade?

In chocolade (behalve in witte chocolade, want dat is eigenlijk geen chocolade) zit een zeker percentage cacao. In melkchocolade zit minder dan in pure chocolade. Tegenwoordig kan je zelfs chocolade vinden met 99% cacao.

Is dat gezonder dan melkchocolade? Dat hangt ervan af hoeveel chocolade je eet. En is een hoger percentage cacao dan per definitie gezonder dan hetzelfde stukje melkchocolade? Vaak zit in pure chocolade minder suiker en geeft het sneller een gevoel van verzadiging dan melkchocolade.

Rauwe cacao

Maar de echte gezondheidsvoordelen zitten in rauwe cacao. Het percentage cacao dat op een verpakking vermeld staat, zegt niets over of en hoeveel rauwe cacao erin verwerkt is.

Rauwe cacao zijn cacaobonen die niet gebrand zijn, maar rauw worden vermalen tot poeder. Zij zijn hooguit bewerkt op 41 graden, terwijl bij de productie van reguliere chocolade de temperatuur oploopt tot zo’n 150 graden. Dan gaan de gezonde voedingsstoffen in rauwe cacao verloren.

Wat zijn die waardevolle voedingsstoffen:

– Tryptofaan (een stofje dat je stemming verbetert)

– Antioxidanten die een gunstig effect hebben op je bloedvaten

– Magnesium (is bewezen goed tegen stress)

– Fenylethylamine (een soort ‘love drug’ die je een goed gevoel geeft)

– Theobromine (stof die zorgt voor bittere smaak)

Geluksgevoel

Als je al deze stoffen bekijkt, zie je dat ze voornamelijk effect hebben op het mentale aspect, hoe men zich voelt, stemming. Door deze eigenschappen schrijven we vaak aan chocolade een geluksgevoel toe. Maar eigenlijk zitten deze stoffen dus (haast) niet meer in de chocolade die wij eten (tenzij je chocolade met rauwe cacao eet! En dan nog moet je goed opletten hoeveel er in zit, want als op een verpakking staat dat er rauwe cacao in zit, kan het zo minuscuul weinig zijn dat het geen effect heeft, maar eerder een marketingtruc is!)

Ongesteld

Dus als mensen zeggen dat ze ‘blij’ worden van chocolade (bv vrouwen die ongesteld zijn) klopt dat dan niet? Je kan wel blij worden van chocolade, net zoals er mensen ‘blij’ worden van een glas wijn, of van koffie, maar dat heeft meer te maken met het bevredigen van een verlangen, dan dat het komt door bepaalde stofjes in de chocolade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.