Welke vorm van yoga past jou?

welke-vorm-van-yoga-past-jou

Ik hoor wel eens mensen zeggen: yoga is niks voor mij. Sterker nog: ik heb zelf jarenlang geroepen dat ik veel te nuchter was om aan yoga te kunnen doen. Ik had namelijk – en met mij vele anderen – het idee dat er maar één vorm van yoga was, en vooral dat het zweverig was. Niet erg verstandig van mij om een oordeel te vellen over iets waar ik eigenlijk niets van wist. Beter zou het zijn om ter achterhalen: ‘Welke vorm van yoga past jou?

Om daar achter te komen, is het goed om enkele verschillende vormen van yoga nader te bekijken. Dat deed ik tijdens het tweede deel over yoga van mijn leefstijlpraatje voor de radio. Ook hiervoor heb ik me laten informeren door erkend yoga-docente Janice Aliar. Naast retraites in India – waar ze ook haar opleiding heeft gevolgd – geeft ze onder meer yoga-sessies aan gedetineerden in Nederland. En ze is oprichter van de Sapna Foundation.

Lichaam klaar maken

Janice: ‘Mensen denken vaak aan yoga als aan lichamelijke oefeningen, maar het is veel meer dan dat. De lichaamshoudingen die wij associëren met yoga is om je lichaam klaar te maken om lang stil te zitten: in juiste houding zitten en op je ademhaling letten.’ Daarna komt de volgende fase: concentratie, meditatie, en uiteindelijk is dan de echte eenwording.

Verschillende vormen

Er zijn diverse vormen van yoga te onderscheiden. Meer op spieren gericht is de in het westen vrij bekende hatha yoga. ‘Dat is een meer statische vorm van yoga’, aldus Janice. ‘Daarnaast heb je de vinyasa waarbij je de bewegingen meer ritmisch in een flow uitoefent. Je gaat dan van de een in de andere houding. De is fysiek wat uitdagender.’ Wie nu denkt dat hij meteen kan beginnen met vinyasa heeft het mis. ‘Je moet eerst de techniek van hatha yoga onder de knie krijgen’, zegt Janice.

Populair

Een vorm van yoga die meer op bindweefsel is gericht is de yin-yoga. Deze is tegenwoordig erg populair in het westen. ‘Dit is een heel rustige vorm van yoga waarbij men een paar minuten lang in één houding blijft. Deze vorm is vooral gericht op ontspanning. In het begin kan yin-yoga veel emoties oproepen juist omdat deze op het bindweefsel gericht is.’ Maar na verloop van tijd kan men erg goed leren ontspannen hiermee.

Dagelijks leven

Het is echt niet nodig om elke dag of meerdere keren per week aan yoga te doen om er dagelijks voordeel uit te halen. De oefeningen die je tijdens de yoga sessies leert, kan je goed toepassen in het dagelijks leven. ‘Je kan gedurende de dag op je houding letten, vanuit je buik ademen, en bij presentatie even de focus naar je buik brengen. Vooral als je stress voelt opkomen, dan kan je je ademhaling in het oog houden, en dieper ademhalen. Ik geef ook tijdens de lessen dat soort tools mee.’

Iedereen

Volgens Janice kan iedereen yoga beoefenen. Wie minder mobiel is, kan bijvoorbeeld stoelyoga proberen. Of je doet aanpassingen aan de oefeningen zodat ze wel bij jouw lichaam passen. ‘Je wordt leniger, flexibeler en je kan beter bewegen. Daardoor voel je je prettiger en dus voel je je ook beter in je hoofd. En uit eigen ervaring weet ik dat je ook kan afvallen door yoga. In mijn geval in combinatie met het weglaten van zuivel uit mijn dieet.’

bindweefsle, spieren, welzijn, yoga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.