Weetjes over de aubergine
Hoewel de plant in China en India al duizenden jaren bekend is, is de aubergine in de westerse keuken een relatieve nieuwkomer. Vooral in West-Europa is men de aubergine pas in gerechten gaan gebruiken onder invloed van de mediterraanse keuken. Daarom enkele weetje over de aubergine.
De meeste mensen gaan in de supermarkt op zoek naar een heel strakke aubergine. Die laat zich ook het makkelijkste in plakken snijden, maar de aubergine is rijp als hij een beetje rimpelig is. Dan heeft hij ook de meeste smaak.
De aubergine is een groente die rijk is aan vitamine C. Dat is een vitamine die een boost geeft aan de weerstand. Daarnaast zit deze vrucht boordevol vezels en heeft daarom een goede invloed op onze darmflora.
Smaak
De smaak van de aubergine is bitter tot neutraal en die concentreert zich voornamelijk in de buurt van de schil. Daarom is het raadzaam om aubergine altijd met schil te gebruiken.
Om de bitterheid te verzachten kan je de plakken aubergine gedurende een halfuur met zout laten intrekken.
De meeste mensen gaan in de supermarkt op zoek naar een heel strakke aubergine. Die laat zich ook het makkelijkste in plakken snijden, maar de aubergine is rijp als hij een beetje rimpelig is. Dan heeft hij ook de meeste smaak.
De beste plek om de aubergine te bewaren is buiten de koelkast op kamertemperatuur, maar uit de buurt van andere groenten of fruit want die beïnvloeden het verouderingsproces
Gebruik de aubergine nooit rauw, want dat kan maag- en darmklachten veroorzaken. Door de aubergine te verhitten wordt de schadelijke stof solanine afgebroken en is de aubergine wel eetbaar.
Tip: De plakken van aubergine kan je in een grillpan grillen en gebruiken als vervanging van lasagnebladeren (zo krijg je een koolhydraat arme lasagne)