Wat wil ik later worden?

Wist je dat je lichaam (en dus ook je brein) begint af te takelen vanaf je 30ste levensjaar? Maar dat betekent niet dat je na die leeftijd niet veel of intensief meer kan leren. In tegendeel. Ik heb aan den lijve ondervonden wat het aanleren van nieuwe vaardigheden buiten mijn comfortzone met de flexibiliteit van mijn brein heeft gedaan, en nog steeds doet. Dus vraag jezelf af: Wat wil ik later worden?

Keuzes maken

Wie mijn cv er op na slaat, kan op z’n minst vaststellen dat ik een loopbaan heb met heel veel variatie. Dat had ik zelf van tevoren echt niet zo bedacht. Maar ook voor mij geldt: het leven is wat je overkomt, terwijl je bezig bent andere plannen te maken. En dan bedoel ik niet dat het me zomaar overkwam. Ik ben ervan overtuigd dat door bepaalde keuzes te maken bepaalde zaken op je pad komen, en je weer voor andere keuzes wordt geplaatst.

Uit nood geboren

Zo werd ik ooit redactieassistent omdat ik had gereageerd op een vacature met de kop: STIPT. En toen anderhalf jaar later bij een reorganisatie een functie vrijkwam als redacteur/journalist pakte ik mijn kans. Ik had hierbij de baan van mijn leven gevonden. Ik overleefde de drie volgende reorganisaties maar ik voelde de onvermijdelijke boventalligheid mijlenver aankomen, en breidde mijn interesses uit met een opleiding Storytelling. Al tijdens de opleiding voelde ik dat dit me op het lijf geschreven was. En nadat ik mijn diabetes had bedwongen door mijn eet- en leefgewoonten over een andere boeg te gooien, studeerde ik af als voedingsdeskundige, gewichtsconsulent en coach.

Uit mijn comfortzone

Ik bleef schrijven en mensen interviewen, maar nu over een ander onderwerp: leefstijl. Maar ik ging ook vloggen, ging me verdiepen in programma’s om video’s te editen, volgde cursussen WordPress en SEO. Ik dwong mezelf UIT mijn comfortzone IN netwerkbijeenkomsten, en leerde daardoor tal van mensen kennen die mij versterken en die ik op een andere manier van dienst kan zijn.

Toen een half jaar geleden mijn bedrijf volledig in de steigers stond, besloot ik om daarnaast toch ook weer parttime voor een bedrijf te gaan werken. Ik werk nu eenmaal graag in een team, en dat is een mooie afwisseling met mijn eigen bedrijf. Ik stond voor allerlei administratieve banen open, en het werd een tijdelijke baan als receptionist en klantenservicemedewerker. De Pipi Langkous in mij dacht: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan.’ Toen deze opdracht bijna ten einde was, werd ik benaderd voor een vervanging van een zwangere collega binnen hetzelfde bedrijf. Nu maak ik deel uit van het team service en onderhoud.

Cijferpaniek

Ik ben een typisch alfa-vrouwtje. Exacte vakken zijn niet aan mij besteed, en als ik cijfers kan vermijden, zal ik het niet laten. Maar bij deze baan kon ik er niet onderuit. De hele dag ben ik bezig met ik reeksen cijfers in diverse systemen, van ordernummers tot afmetingen, en van inkoopnummers tot oorzaakcodes. Weg is mijn cijferpaniek. Ik heb nog veel te leren, maar ik kan nu al met stelligheid zeggen dat het aanleren van nieuwe vaardigheden steeds beter gaat. Sterker nog, ik kijk nieuwsgierig uit naar de toekomst. Gezien mijn leeftijd zou je misschien het tegendeel verwachten. Ik kan niet anders dan concluderen dat het komt door de oefening die mijn brein de afgelopen jaren heeft gehad.

Brein uitdagen

Onderzoek laat dat ook zien. Nieuwe dingen leren zorgt ervoor dat er nieuwe verbindingen in de hersenen worden gemaakt. Het activeert je hersenen waardoor ze volgende vraagstukken of problemen ook gemakkelijker kunnen oplossen. Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie aan Tilburg University concludeert uit onderzoek dat technische vaardigheden NIET achteruitgaan als je ze onderhoudt. En ook Erik Scherder hoogleraar neuropsychologie verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam pleit ervoor om het brein te blijven uitdagen. Alles wat moeilijk is, helpt je vooruit. Dat houdt je hersenen jong. Ik ga eens heel goed nadenken wat ik later wil worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.