Wandelen lost vele problemen op
Neurowetenschappers zijn het er over eens dat bewegen een goede manier is om lichamelijke en mentale gezondheid te bevorderen. Studies tonen aan dat vooral wandelen vele voordelen kent. Want wandelen lost vele problemen op.
De Ierse neurowetenschapper, Shane O’Mara, doet experimenteel breinonderzoek aan het Trinity College in Dublin. Hij kwam met zijn onderzoek tot enkele opmerkelijke bevindingen.
Ruwe ondergrond
Voor het brein is het goed om van de ‘gebaande paden’ af te wijken en te kiezen voor een ruwe, onregelmatige ondergrond. Ons brein moet dan namelijk veel meer moeite doen om de ondergrond in te schatten, ons evenwicht te bewaren, en daar onze voetstappen op aan te passen. En zoals bij de meeste dingen geldt: als je er inspanning moet voor doen, is dat een vorm van training. Je brein wordt dus uitgedaagd, en dat komt het alleen maar ten goede. Ook je spieren en gewrichten hebben hier voordeel van. Want doordat je ook deze traint om hobbelig terrein de baas te kunnen, zal je naarmate je ouder wordt je stabiliteit beter bewaren en minder snel vallen.
Geluk
Wandelen in de natuur zorgt ervoor dat we ons weer meer verbonden voelen met waar we oorspronkelijk deel van uitmaakten als soort: de natuur. Een natuurlijke omgeving is voor zowel lichaam als geest een soort ‘thuiskomen’, en zorgt voor de productie van endorfine in onze hersenen. Dat stofje wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Dat maakt ons weerbaarder tegen depressies.
Van oudsher
De oermens moest om op zoek te gaan naar beschutting of voedsel te verzamelen vaak vele kilometers per dag afleggen. Dat maakte dat ze zich steeds meer gingen ontwikkelen. Hun lichaam ontwikkelde zich, en ook hun cognitieve vermogens zijn sindsdien sterk toegenomen. De oude Griekse filosofen gaven hun leerlingen al wandelend les. Zelf krijg ik vaak heel goede ideeën voor een lezing, training of artikel tijdens mijn wandelingen. Probeer het zelf maar een keer!
Use it or lose it!
O’Mara: “Wij ontdekten dat een van de belangrijkste hersenonderdelen, de hippocampus, feitelijk een spier, sterker en krachtiger wordt naarmate we meer bewegen. Use it or lose it is onze gevleugelde uitspraak. Wanneer je spieren achteruitgaan, gaan ook je hersenen achteruit. Het beeld dat uit onderzoek naar voren komt is dat lopen onze hersenactiviteiten stimuleert. Alles wordt sneller, scherper, alerter: ons gehoor, gezichtsvermogen, reactiesnelheid, geheugen.”
Gewichtsbeheersing
Een van de meest belangrijke voordelen van wandelen is dat het je kan helpen je gewicht op peil te krijgen en houden. Overgewicht ligt – zoals al vaak wetenschappelijk aangetoond – aan de basis van tal van lichamelijke aandoeningen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, bepaald vormen van kanker,…
Sterke botten
Wie denkt dat wandelen vooral een positieve invloed heeft op je spieren, heeft het mis. Wandelen zorgt voor de versterking van je botweefsel, en gaat op die manier osteoporose tegen. En daar hoef je echt niet mee te wachten tot je ouder bent om daar profijt van te hebben.