Volkoren gezonder. Of toch niet?

volkoren-gezond-of-toch-niet

Volkorenproducten hebben het imago om gezonder te zijn. Daarom geven steeds meer ouders hun kinderen volkorenbiscuits als tussendoortje of gebruiken ze volkorenpasta. Maar is volkoren gezonder? Of toch niet?

Een volkorenbrood bevat veel voedingsvezels. Dit komt door het gebruik van volkorenmeel, waar de zemelen nog in zitten, in plaats van gewoon meel of bloem. Door het eten van deze vezels wordt de darmwerking gestimuleerd. Ook wordt dit in verband gebracht met gezondere bloedwaarden van bijvoorbeeld LDL-cholesterol. Volkorenbrood heeft vergeleken met bruin- of witbrood ook een lagere energetische waarde: er zit minder energie in per boterham. Hierdoor is het eten van volkorenbrood gunstiger in verband met de huidige toename van overgewicht.

Rad voor ogen

Veel fabrikanten hebben de afgelopen jaren handig ingespeeld op de ‘gezonde trend’. Maar de consumentenbond roept fabrikanten nu op om te stoppen met de consument een rad voor ogen te draaien. Veel zogenaamde volkorenproducten bevatten namelijk nauwelijks volkorenmeel. Het hoofdbestanddeel is tarwebloem (zonder de gezonde vezels), suikers en allerlei andere toevoegingen.

Etiketten lezen

Er is nog geen duidelijke regelgeving is over wat mag, en wat niet mag met betrekking tot het vermelden (of verhullen) van bepaalde ingrediƫnten. Zo lang moet de consument heel goed de etiketten lezen van wat hij koopt. Gouden regel is: koop geen producten die 5 of meer ingrediƫnten bevatten, want dat is sowieso bewerkt voedsel. En als je het toch overweegt, kijk dan vooral NIET naar wat prominent op de voorkant van de verpakking staat.

bewustwording, gezonde voeding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.