Voeding heeft grote invloed op ons brein

Hoe groot de impact is van wat we eten, daar wordt nog volop onderzoek naar gedaan. Maar één ding staat onomstotelijk vast: Voeding heeft grote invloed op ons brein.

Breinvijand nummer één is bewerkte voeding, volgens een artikel op Nu.nl. Laat dat nu precies het voedsel zijn dat wij de laatste 40 jaar steeds meer zijn gaan eten. Is het toeval dat er in die periode ook steeds meer mensen met dementie zijn? Neurowetenschapper Lisa Mosconi beweert van niet. Daarom doet zij onderzoek naar de relatie tussen voeding en hersenaandoeningen.

Food for thought

“In het algemeen komt het beste ‘breindieet’ hierop neer: veel vezels, seizoensgroenten, fruit en hele granen, voldoende vis, beperkt rood vlees en zuivelproducten.” Dit zijn ook de richtlijnen waar een Mediterraans eetpatroon door gekenmerkt wordt.

Natuurlijk is voeding niet de enige beïnvloedende factor. Ook andere pijlers als voldoende (kwalitatieve) slaap, ontspanning, sociale contacten en beweging helpen mee om het brein – en dus ons algemeen welbevinden – zo lang mogelijk optimaal te houden.

Over de invloed van leefstijl bij psychische aandoeningen schreef ik eerder een blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.