Van ei word je blij

van-ei-word-je-blij

Op 11 oktober is het Wereld Eierdag. Eieren zijn van oudsher onderdeel van ons voedingspatroon, en ze zitten boordevol voedingsstoffen die belangrijk zijn voor onze gezondheid. Daarom goed om daar (ook tijdens mijn leefstijlpraatje voor de radio) aandacht aan te besteden. Want van ei word je blij.

Een aantal f-EI-ten op een rij

Eieren bevatten belangrijke eiwitten. Klinkt logisch, maar wist je dat de meeste eiwitten te vinden zijn in de dooier van het ei, en veel minder in het eiwit? Daarnaast zitten er ook vetten in. Tot slot bevatten eieren nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur en de vitamines B2, B12, E en D.

Mag je er maar w-EI-nig van eten?

Vroeger werd algemeen aangenomen dat je niet meer dan twee eieren per week mocht eten omdat je anders last kreeg van een hoog cholesterolgehalte in je bloed. Tegenwoordig zijn er steeds meer onderzoeken die aantonen dat een hoog cholesterolgehalte met meer andere factoren te maken heeft. Dus dat is Wel gekakel, geen eieren. Dat betekent: Veel drukte om niets.

Aanbevolen wordt om niet meer dan 300 mg cholesterol/ dag te consumeren. Een ei bevat 200 mg cholesterol, dus als je de rest van je cholesterol inname beperkt, kan je gerust elke dag ei eten.

Is het dan allemaal vrijh-EI-d, blijh-EI-d?

Eieren eten is niet altijd even v-EI-lig. Eieren kunnen ook besmet zijn met de salmonella bacterie. Die veroorzaakt maag- en darmklachten. Je zou het kunnen krijgen door rauwe eieren te eten. Nu zeggen veel mensen: ‘Bah, rauwe eieren lust ik niet, dus dat eet ik nooit!’ Maar in een gerecht als tiramisu en bavarois zitten ook rauwe eieren! Dus ga jij die lekkernij de volgende keer w-EI-geren?

Ei hoort erbij!

Met eieren kan je een hele reeks aan gerechten maken. Denk maar aan eiersalade, omelet, pannenkoeken, of gekookte eieren bij een salade. En het past op ieder moment van de dag: ei hoort erbij! Zowel als ontbijt, lunch als avondmaaltijd past een eiergerecht.

Wit of bruin?

Witte eieren hebben het imago hier in Nederland van minder goede kwaliteit te zijn. Niets is minder waar! Ze hebben dezelfde kwaliteit als bruine eieren, en zijn nog eens beter voor het milieu (kippen hebben minder voer nodig, leggen meer eieren en leven langer!) Ze zijn goedkoper omdat ze goedkoper verpakt worden, en omdat ze minder populair zijn in Nederland. Dat komt omdat – toen biologische en vrije uitloop eieren in opmars kwamen, men de kleur bruin meer met natuur en bio verbond. Daarnaast is men de bruine eieren in karton gaan verpakken, waardoor de consument er een meer natuurlijk gevoel bij krijgt.

Dat is het hele eieren eten

De witte eieren die hier in Nederland worden geproduceerd zijn grotendeels bestemd voor de export, met name naar onze Oosterburen. De Keuringsdienst van Waarde maakte daarover een mooie reportage.

Ik neem altijd witte eieren. Dat scheelt mij zo’n 7 cent per ei.

Dat legt mij geen windeieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.