Tips voor een lichte Kerst

Met de feestdagen voor de deur zijn er heel wat mensen die door het jaar op hun voeding en beweging letten en – ondanks alle gezelligheid – opzien tegen de overdaad, dagenlang binnen zitten, en de hectiek die rondom de feestdagen vaak heerst. Enkele tips voor een lichte Kerst.

Wandeling

In plaats van rond kerst af te spreken met vriendinnen om koffie te gaan drinken, kan je ook voorstellen om een kerstwandeling te maken. In de duinen bijvoorbeeld, of waarom niet de geur van het bos opsnuiven?

Gezellig

In het woord gezellig, zit ‘gezel’. Dat betekent medestander, kameraad, hartsvriendin… Dus laat het samenzijn met je gezellen voorop staan als je samenkomt, in plaats van eten of drinken.

Nee

Durf nee te zeggen. Je hoeft geen tekst en uitleg te geven waarom je niet alles eet wat er voorbijkomt. Als een gastvrouw vol trots haar baksel aanbiedt, en je vol belangstelling kijkt en vraagt naar hoe ze dit heeft gemaakt, zal ze je afwijzing niet als een persoonlijke belediging opvatten.

Keuze

Maak een planning. Kijk er vooraf kritisch naar en maak vooraf keuzes. Dat zorgt voor minder stress. Naar welke borrels ga je, hoe ga je daarheen? Kan het lopend of op de fiets?

Ontspannen

Organiseer je zelf een kerstfeest? Vraag je dan af wat je gasten het leukste vinden met kerst: voor onovertroffen kookkunsten kunnen ze ook naar een restaurant, maar jij kan ervoor zorgen dat ze zich helemaal op hun gemak voelen door zelf ontspannen te zijn en de lat voor jezelf niet te hoog te leggen.

Staan

Je hoeft niet voor iedereen een zitplaats te hebben. Mensen vinden het ook wel lekker als ze het zitten kunnen afwisselen met staan. Bied ze die gelegenheid.

Trap

Moet je nog op pad voor cadeautjes? Sjouw je pakjes zelf en neem de trap in plaats van de roltrap.

Vezels

Moet je ’s avonds naar een diner? Eet dan overdag vezelrijke groenten. Dat geeft langer een verzadigd gevoel, en dan stort je je niet meteen op de aperitiefhapjes.

Bewegen

Dagje vrij? Zoek extra mogelijkheden om te bewegen. Ga bijvoorbeeld lekker schaatsen! Bijvoorbeeld bij Hoofddorp on Ice: https://www.facebook.com/pages/Winterland-Hoofddorp/156528565287379

Tips

Nog meer tips? Luister dan naar mijn leefstijlpraatje van vorig jaar over dit onderwerp: Omgaan met verleidingen tijdens de feestdagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.