Tips voor een gezonde barbecue
Wat is er lekkerder dan tot ’s avonds tot laat buiten zitten met veel vrienden of familie en heerlijk buiten eten met z’n allen? Het is dan ook de tijd van het barbecueën. Met enkel bergen vlees en veel stokbrood doe je je gezondheid ernstig tekort. We willen toch graag dat al onze dierbaren zo lang mogelijk gezond blijven. Daarbij helpen deze tips voor een gezonde barbecue.
Vlees
Kies voor kwaliteit boven kwantiteit. En ga voor onbewerkt vlees zoals varkenshaas, biefstuk, kipfilet (eventueel met een marinade), maar vermijd worstjes en andere bereide vleessoorten.
Vis
Vette vissoorten lenen zich uitstekend voor op de barbecue. Deze vetten zijn goed voor hart- en bloedvaten en vertragen tijdens de maaltijd de opname van de snelle koolhydraten zodat je niet zo snel een suikerpiek (en daarna een suikerdip) krijgt.
Saus
Voor alle voedingsmiddelen geldt: als er meer dan 5 ingrediënten in zitten, kan je het beter laten staan. Maar zeg nu zelf: een barbecue zonder saus? Daar moeten we niet aan denken! Maar het is veel gezonder om zelf je sausjes samen te stellen. Wat dacht je van guacamole, dressing op basis van yoghurt, zelfgemaakte (knoflook)mayonaise of pindasaus? Ook een warme tomatensaus met Provençaalse kruiden matcht heel goed bij gegrilde groenten en vlees.
Groenten
Weg met de huzarensalade uit de supermarkt! Ook omdat er heel veel toevoegingen inzitten die geen positieve invloed op je gezondheid hebben. Maak bijvoorbeeld zelf een aardappelsalade of zet als side-dish een kleurrijke salade met sla, tomaatjes, gegrilde zaden en pitten, stukjes paprika en wortel in een grote kom op je buffet.
Maar natuurlijk hoef je je niet te beperken tot een salade om groenten bij de barbecue te voegen. Wat dacht je van een maïskolf of groentenspies met courgette, aubergine, paprika? Heb je nog nooit een ui in aluminiumfolie op de barbecue gelegd? Zeker een aanrader… en proef hoe zoet een ui kan smaken!
Drinken
Zet een grote karaf met ijskoud water, stukjes citroen en blaadjes munt op tafel met waterglazen erbij. Gegarandeerd dat je tafelgenoten ook daarvan tussendoor gaan drinken, en zo blijft het gezellig zonder al te veel alcohol .
Toetje
Probeer eens ananasspiesjes op de nasmeulende kolen. Of een heerlijk verfrissend stukje watermeloen. Ook erg handig omdat je dit zo uit het vuistje kan eten.
EXTRA TIP:
Wil je graag je buren doen watertanden? Maak dan zelf een mix van vuurkruiden. Maak een mengeling van jeneverbessen, koriander, tijm, rozemarijn, salie, oregano, laurier, majoraan, basilicum en venkelzaad, en strooi die OP HET VUUR. Binnen no-time ruikt de hele omgeving dat jij aan het barbecueën bent! Mijn zoon noemt het niet voor niks: burenjaloersmaakkruiden!
Anke
Ik ga die aardappelsalade zeker proberen. 🙂
Ook lekker bij de barbecue: de frisse citroenlimonade van Slimpie (11 kcal per 100 ml). Heerlijk!
Inge Wijsman
Goed zo, Anke! Laat je me weten wat je ervan vindt?