Suiker heeft vele verborgen namen
Magere melkpoeder, diksap, dadelpasta, vruchtenconcentraat, … het is allemaal suiker. Weliswaar suiker die uit andere (natuurlijke) middelen zijn gehaald, bewerkt, en weer in een ander product zijn gestopt. Meestal om dat product zoeter te maken. Suiker heeft vele verborgen namen. En op die manier misleidt de voedingsindustrie de consument.
Foodwatch, die optreedt in Nederland als een soort voedselwaakhond, kaartte in 2018 al deze vorm van misleiding op verpakkingen aan. En ook de Consumentenbond roept fabrikanten op om te stoppen met misleidende teksten op hun verpakkingen. Want hoe je het ook wendt of keert, suiker doet in onze cellen precies hetzelfde, ongeacht waar die suiker vandaan komt. Daarover verscheen vorige week een artikel op nu.nl.
Bewust
De consument is steeds kritischer, en kijkt steeds vaker op de ingrediƫntenlijst. Mensen willen gelukkig steeds bewuster omgaan met wat ze eten. Maar de voedingsindustrie is gewiekst, en probeert de consument te misleiden door niet de woorden suiker te gebruiken, maar andere benamingen die niet zo algemeen bekend zijn bij het grote publiek.
Suikerproef
Maakt het dan nog wel uit of je een appel eet of een zakje snoep? In mijn lezingen probeer ik het publiek altijd op een humorvolle en interactieve manier te laten zien wat het verschil is tussen geraffineerde suikers, en suikers die van nature aanwezig zijn in de voedingsmiddelen die we eten, zoals een appel, wortel of dadel. Bij deze suikerproef maken de deelnemers zelf visueel hoe het verteringsproces in zijn werk gaat. Mensen nemen daar graag aan deel, en achteraf blijkt dat ze dit inzicht niet licht zullen vergeten. En zulke inzichten kunnen er nu net voor zorgen dat men de voedingsfabrikanten te slim af is!