Sport en beweging bij warmte

sport-en-beweging-bij-warmte

Veel mensen denken dat het te warm is om te sporten of te bewegen, en staken haast elke activiteit als het warm is. Als je niet tot de risicogroepen behoort, kan je gerust bewegen of sporten. Er zijn wel enkele tips voor sport en beweging bij warmte.

Daarover ging tijdens een van de warmste juni-dagen ooit gemeten mijn leefstijlpraatje voor de radio. Op zaterdag 29 juni was MeerRadio op locatie te gast bij het Springkussenfestival in de wijk Overbos in Hoofddorp.

Sport niet teveel en niet te snel. Je hartslag gaat bij warm weer vanzelf al sneller omhoog. Dus matig je tempo en hoeveelheid.

Bescherm je hoofd. Een oud gezegde: houd het hoofd koel en de voeten warm. Je hersenen raken oververhit als je je hoofd te lang blootstelt aan de zon.

Draag ademende, witte kleding: Lichte kleding weerkaatst zonnestralen meer dan donkere kleding. Donkere kleding is daarom warmer. Ook moet je kleding je lichaam in staat stellen om je zweet te laten verdampen, want dat is namelijk onze manier om af te koelen.

Draag een zonnebril. Je ogen beschermen tegen de uv stralen is echt een must. Je koopt beter een goede zonnebril die je jarenlang draagt, dan dat je elk jaar met de mode mee gaat met een goedkope zonnebril die je ogen niet goed beschermt. Je ogen: je hebt er maar 2!

Drink voldoende. Drink vooraf ½ l water. Grote slokken heeft meer hydratatie aan je lichaam dan kleine slokjes. Vermijd alcohol, want dat droogt het lichaam uit.

Maak je hoofd en shirt nat. Dat geeft verkoeling. Sommigen mensen denken dat ze daar verkouden van worden, maar dat is niet zo. Een verkoudheid wordt overgebracht door een virus.

Smeer je in! Zeker omdat je zweet, weerkaatst dat de zonnestralen. Daardoor verbrand je gemakkelijker. Herhaal het insmeren als je langer buiten bent, want door het zweet weg te vegen, veeg je ook de beschermende zonnecrème weg.

Pas je sport aan: in de plaats van hardlopen, kan je ook gaan zwemmen, roeien,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.