Smaken en proeven

smaken en proeven

Hoe komt het dat je minder proeft als je verkouden bent? En waarom hebben oudere mensen vaak minder eetlust? Het heeft alles te maken met smaken en proeven. Dat was afgelopen zaterdag het onderwerp van mijn leefstijlpraatje bij de radio.

Verschillende smaken

Een vorige keer hebben we het gehad over de verschillende smaken die wij kunnen onderscheiden: zoet, zuur, zout, bitter en umami. Veel mensen denken dat we in een bepaald gedeelte in onze mond een bepaalde smaak kunnen waarnemen, en een andere smaak in een ander gedeelte van de mond. Maar bij smaken en proeven komt veel meer kijken.

Voortschrijdend inzicht heeft de wetenschap geleerd dat het niet zo in elkaar zit. Op onze zitten duizenden smaakpapillen die ervoor zorgen dat de signalen naar onze hersenen worden gestuurd. Dat kan enkel onder invloed van speeksel.

Reukzin

En ook het reukvermogen is belangrijk om onze hersenen een totaalbeeld te doen vormen over de smaak van een soort voedsel. Mensen die een stoornis hebben aan hun reukvermogen, kunnen soms een afwijkende smaak gewaarworden. In sommige gevallen kunnen mensen niets meer proeven. Dan is de temperatuur en structuur van het voedsel nog meer van belang bij de smaakbeleving.

Ouderen

Naarmate mensen ouder worden nemen het aantal smaakpapillen af. Vandaar dat oudere mensen hun trek verliezen. Ze kunnen immers minder proeven. Daarom is het belangrijk om zeker bij die doelgroep goed in de gaten te houden of ze niet ondervoed geraken. Door de verminderde smaakzin zouden ouderen wel eens voor eenzijdige voeding kunnen kiezen, waardoor ze essentiƫle voedingsstoffen missen.

Kinderen

Baby’s hebben veel meer (en ook gevoeligere) smaakpapillen dan volwassenen. Zij zullen daardoor sneller geprikkeld zijn door een bepaalde smaak. En ook gaan huilen als er een afwijkende smaak wordt waargenomen. Smaakpapillen vernieuwen zich ongeveer elke 10 dagen. Het is dus heel verstandig om baby’s en kinderen na enkele weken een bepaalde soort voeding die ze eerder niet lekker vonden opnieuw aan te bieden. Zo leren ze gevarieerd eten, en dat is dan weer van belang om een alle soorten voedingsstoffen binnen te krijgen.

gevarieerde voeding, lekker eten, proeven, smaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.