Relatie tussen ernstig overgewicht en Covid-19

We hebben in de media regelmatig gehoord en gelezen dat er relatief veel mensen met obesitas zijn getroffen door het coronavirus, Covid-19. Nog steeds concluderen een aantal mensen dat het dus aan die patiënten zelf te danken is dat zij ziek worden van het beruchte virus. Zo simpel ligt het niet. Wel is er een relatie tussen ernstig overgewicht en Covid-19.
Obesitas is een ziekte, waarbij het bestrijden van die ziekte zeer complex is. Iemands leefstijl is inderdaad een van de factoren die invloed kan uitoefenen op obesitas en overgewicht. Maar het is slechts één van de factoren. Zo speelt onder meer de hormoonhuishouding een grote rol, zijn stressfactoren van invloed, doet medicijngebruik een duit in het zakje en kunnen slaapproblemen hun weerslag hebben. En als men obesitas wil aanpakken, dan is het noodzakelijk om alle factoren die bij een bepaalde patiënt of cliënt invloed uitoefenen op de stofwisseling onder de loep te nemen.
Chronische en acute pandemie
De afgelopen decennia zijn er in het Westen steeds meer mensen bijgekomen met (ernstig) overgewicht. Dat is een tendens die zich steeds meer blijft uitbreiden, en inmiddels een chronische pandemie is geworden. Het Covid-19 virus is een acute pandemie. Op de ic’s zien we wereldwijd de chronische en de acute pandemie samenkomen. Ook in Nederland. 50% van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht, en 15% heeft obesitas. Op de ic’s zijn deze groepen oververtegenwoordigd met respectievelijk 75% en 30%.
Oorzaken:
– Bij mensen met obesitas is het immuunsysteem vaak verstoord. Dat komt omdat er relatief meer leptine wordt aangemaakt. In een gezond lichaam zorgt dit hormoon voor een verzadigd gevoel, maar bij mensen met obesitas niet! Daar zorgt het voor chronische laaggradige ontstekingen. Deze ontstekingen belasten het immuunsysteem chronisch (de hele tijd). Als er dan een bacterie of een virus langs komt, kan de vermenigvuldiging van dat virus of die bacterie sneller gaan omdat het immuunsysteem overbelast is. Het heeft als het ware er de kracht niet meer voor omdat het overwerkt is.
– Vetweefsel zorgt bovendien voor extra reservoir voor virussen. Virussen gedijen als het ware goed in een lichaam met veel vetweefsel. Daarnaast zorgt vetweefsel ervoor dat de hormoonhuishouding verstoord geraakt (zoals bij die leptine).
– Mensen met (ernstig) overgewicht kampen vaak met meerdere chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, nierziekten, sommige kankersoorten,..) Hierdoor is het lichaam en het immuunsysteem vaak al verzwakt, waardoor de eigen natuurlijke bestrijding van een virus niet efficiënt verloopt.
– Bij mensen die zwaarder zijn, en dus ook een zwaardere thorax (borstkas) hebben, moet meer druk gezet worden door een beademingsapparaat om die borstkas omhoog te pompen. Bovendien heeft men met dit soort complexe longproblemen ondervonden dat het meer effect heeft als mensen op hun buik liggen wanneer ze beademd worden. Je kan je voorstellen dat het veel meer druk vraagt om een zwaar lichaam te beademen, dan een licht lichaam. Probeer maar eens een ballon op te blazen waar een gewicht op ligt… Die druk is noodzakelijk, maar kan tegelijk extra schade aan de longen toebrengen.
Overgewicht aanpakken
Omdat de meeste mensen nog geen antistoffen hebben tegen dit nieuwe virus, is het van groot belang om ervoor te zorgen dat, als je besmet raakt met Covid-19, je lichaam daar zo goed mogelijk mee kan omgaan. Overgewicht aanpakken kan je immuunsysteem een extra belasting besparen, zodat het meer kracht heeft om het virus te overwinnen.
Op dieet gaan, is geen goed idee. En op eigen houtje de complexe factoren aanpakken die invloed hebben op je gewicht is haast onbegonnen werk. Het is daarom verstandig om de begeleiding te zoeken die bij jou past zodat je blijvend je leefstijl vindt die jou gelukkig en gezond maakt.