Periodiek vasten als boost voor je gezondheid

Wie heeft ooit uitgevonden dat we elke dag minstens drie keer moeten eten, en ook nog enkele tussendoortjes moeten nuttigen? Wellicht is een en ander cultureel gegroeid. Maar er gaan steeds meer geluiden op die deze gewoonten in twijfel trekken: Periodiek vasten als boost voor je gezondheid.
Glucosepiek
In mijn zoektocht naar wat er past bij een gezonde leefstijl ben ik in de afgelopen jaren op diverse inzichten gestuit. Tijdens een nascholing voor gewichtsconsulenten en diƫtisten liet fysioloog Peter Voshol de zaal verbijsterd achter toen hij uitlegde waarom het voor veel mensen beter zou zijn om NIET te ontbijten. Heel kort door de bocht: het heeft te maken met het vermijden van een glucosepiek in je bloed.
Voedingswetenschapper
Vorige week treinde ik naar Maastricht om daar een kookvlog op te nemen met onderzoeker en schrijver dr. Ludidi. Deze voedingswetenschapper praktiseert en promoot al enkele jaren intermittent fasting, oftewel onderbroken vasten. Zijn boek ‘De dr. Ludidi vastenmethode’ verschijnt begin april.
Herstelwerkzaamheden
Ook hoogleraar en diabetoloog Hanno Pijl is voorstander van periodiek vasten. Voor hemzelf en zijn vrouw is het een vast onderdeel van hun leefpatroon. Pijl is niet iemand die gevoelig is voor hypes. Maar hij kan heel goed en begrijpelijk beargumenteren waarom periodiek vasten gezondheidsvoordeel kan opleveren. Hij stelt dat lichaamscellen – als ze geen brandstof van buitenaf krijgen toegediend – niet het signaal krijgen dat ze moeten groeien. In plaats daarvan voeren ze herstelwerkzaamheden uit die cruciaal zijn om gezond te blijven.
Hongerklop
Voor ik mijn eigen eetpatroon veranderde, kon ik echt niet zonder regelmatig eten. Dat was niet zomaar iets wat tussen mijn oren zat. Als het te lang geleden was dat ik nog iets gegeten had, kon ik zomaar ineens een hongerklop krijgen. Mijn lichaam ging dan trillen en ik kon werkelijk niet meer verder. Nu weet ik dat dit te maken had met WAT ik daarvoor gegeten had (meestal snelle koolhydraten).
Als we weer eens op fietsvakantie zijn, dan bestaat het ontbijt in sommige hotels hoofdzakelijk uit bewerkte koolhydraten. Vooral in landen als Spanje of Italiƫ wordt er vaak zoetigheid als ontbijt geserveerd. Ik heb ondervonden dat ik langer kan fietsen als ik NIET ontbeten heb. Mijn lichaam heeft dan geen glucosepiek gekregen, en komt daarna ook niet in een glucosedal terecht.
Consumeren
Ik denk echter dat de voedingsindustrie weer een offensief zal inzetten om mensen ervan te overtuigen dat intermittent fasting niet zo gezond is. Diezelfde industrie heeft er namelijk belang bij dat we zoveel mogelijk consumeren. Elk moment dat we niet eten, gebruiken we geen producten die zij maken.
Soms voelt het informeren over een gezonde leefstijl een beetje als vechten tegen de bierkaai. Maar dan denk ik aan een prachtige zin die ik ooit las: ‘Eens je iets weet, kan je nooit meer niet weten, hooguit proberen te vergeten.’ En niets is mij te gek over ervoor te zorgen dat vergeten niet lukt.