Ongelukkiger door streven naar geluk

ongelukkiger-door-streven-naar-geluk

We wensen elkaar Gelukkig Nieuwjaar. Vaak met de mededeling: Ik wens je dat al je dromen mogen uitkomen in het nieuwe jaar! Het liefst willen we dat ALLES meezit, en zijn teleurgesteld als dat niet lukt. Kortom: we worden ongelukkiger door streven naar geluk.

We willen graag (zowel voor onszelf als voor anderen) een goede gezondheid, de loterij winnen (het liefste de hoofdprijs), geluk in de liefde, een flitsende carrière of een studie kunnen afronden, veel leuke uitjes met vrienden, heerlijke vakanties,… Alles moet altijd perfect zijn. Het liefst willen we dat we niets meer te wensen hebben.

Als je kijkt naar wat de meesten van ons hebben: voldoende eten, wij leven in vrede, er zijn geen epidemieën, en toch zijn er steeds meer mensen die niet gelukkig zijn. Dat uit zich onder meer in protesten, geweld naar anderen, allerlei psychische klachten…

Geobsedeerd

Vlaamse psychiater Dirk de Wachter zegt: ‘We zijn geobsedeerd met geluk. We zijn te zeer bezig met gelukkig zijn. We willen dat alles leuk, leuk, leuk is. En dat lijkt me een vergissing.’

We lijken niet te kunnen accepteren dat het leven af en toe lastig kan zijn. En soms kan 1 negatieve gebeurtenis ons een overheersend verdrietig gevoel geven omdat we daar meer op focussen dan op wat er allemaal WEL goed is. (Ik wil hier groot verdriet of ernstige problemen niet bagatelliseren; sommige dingen zijn natuurlijk heel erg heftig)

Vooruitzicht

Voorheen waren er meer mensen die de hemel (of het hiernamaals) als een hoopvolle uitkomst zagen: daar was alles goed. En dus kon men het beter handelen als het hier en nu niet altijd even vlekkeloos verliep. Men had immers nog het vooruitzicht dat het hierna allemaal beter zou worden. Maar voor steeds meer mensen is het geloof geen dagelijks onderdeel meer van hun leven of leefwijze. De hoop op een betere ‘later’ is er voor hen niet. Dus moet het hier en nu voortdurend leuk zijn.

Maakbaar

Doordat de moderne mens heel veel controle heeft gekregen over hoe hij zijn wereld en omgeving inricht, bestaat het waanidee dat we ook hier onze eigen hemel kunnen creëren, produceren of kopen. We hebben de illusie dat alles maakbaar is, ook geluk. En dat streven naar voortdurend geluk zorgt voor oververmoeidheid en teleurstelling want sommige dingen heb je niet in de hand. En dat zijn nu net de dingen die ons een gevoel van geluk geven waar we een tijd mee vooruit kunnen. Daarnaast zien we vaak niet meer wat ons gelukkig maakt, want we streven naar fantastisch en perfect geluk.

Tip

Neem elke dag een gekleurd velletje papier en schrijf daar op wat je vandaag blij heeft gemaakt. Stop het in een vaas, en als je een keer een baaldag hebt, kan je altijd enkele briefjes teruglezen van je ‘blije vaas’!

Blije vaas

geluk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.