Obstacle run is een gezonde uitdaging

obstacle-run-is-een-gezonde-uitdaging

Afgelopen zaterdag vond de obstacle run Strong Viking plaats in Spaarnwoude. Ook MeerRadio was erbij en daarom hield ik mijn leefstijlpraatje ter plaatse over de gezondheidsvoordelen van zo een parcours vol hindernissen. Niet enkel je lichaam wordt op de proef gesteld, ook mentaal kom je flink wat uitdagingen tegen. Een obstacle run is een gezonde uitdaging.

Obstacle runs zijn eigenlijk overgewaaid vanuit het leger. Daar worden militairen regelmatig op de proef gesteld om hun lichamelijke en geestelijke krachten te ontplooien. Je ziet echter steeds meer dat groepen vrienden, families, en ook bedrijven aan dit soort evenementen deelnemen.

Lichamelijk

De parcours bestaan uit tal van hindernissen. En die lopen niet over rozen. Over klimmuren, door sloten, onder tunnels, hangend aan touwen… de bouwers van de parcours zorgen voor voldoende afwisseling zodat de deelnemers lichamelijk op de proef worden gesteld.

Mentaal

Maar ook moet je als deelnemer mentaal een knop omzetten, of je grenzen verleggen. Wij in het westen zijn bijvoorbeeld niet meer gewend om ongelimiteerd vies te worden. En ook houden we het liefst de controle over alles in handen. Maar dat is nu precies wat je noodgedwongen moet loslaten als deelnemer.

Teambuilding

Meedoen aan een obstacle run kan een zeer goede teambuilding activiteit zijn. Collega’s geven elkaar net dat extra duwtje in de rug, natuurlijke leiders worden zichtbaar in een groep, en de kwaliteiten van ieder individu worden benut.

Voorbereiding

De beste voorbereiding op zo een hindernissenparcours is interval training. Daarbij sport je 30 seconden tot 5 minuten zeer intensief, waarna je respectievelijk 2 tot 10 minuten rust neemt. Daarmee vergroot je je uithoudingsvermogen aanzienlijk, en je lichaam geraakt gewend aan korte maar hevige krachtinspanningen.

metale kracht, obstacle run, uitdaging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.