Magie van de Magic Box

magie-van-de-Magic-Box

Wie duurzamer wil leven, kan er niet onderuit: we gooien teveel eten weg! Om daar iets aan te veranderen, is de Magic Box in het leven geroepen. Daarover ging mijn leefstijlpraatje voor de radio afgelopen zaterdag. Restaurants, bakkers, hotels en supermarkten stellen een box samen met producten die ze anders zouden weggooien. De afhaler krijgt zo een verrassende mix van verse voeding tegen sterk gereduceerde prijs. Het is een HIT: de magie van de Magic Box.

Het systeem bestaat sinds 2015 en is overgewaaid uit Denemarken. Inmiddels is de Magic Box actief in dertien Europese landen, met in totaal 17 miljoen gebruikers. In Nederland staat de teller op anderhalf miljoen ‘geredde’ maaltijden.

App

Mensen die zich aanmelden voor de app: too good to go (te goed om weg te gooien) kunnen aan het einde van de dag bij aangesloten bakkers, restaurants, supermarkten een box ophalen waarin eetwaren zitten die anders zouden worden weggegooid. Daarvoor betaalt de consument ongeveer 1/3 van de normale prijs.

Verspilling

Het concept is vooral bedoeld om voedselverspilling tegen te gaan. We verspillen namelijk 34 kilo voedsel per persoon per jaar.  Alle huishoudens samen verspillen we daarmee in Nederland 590 miljoen kilo goed voedsel. Dat zijn duizenden vuilniswagens vol!

De Universiteit van Wageningen heeft onderzoek gedaan: daaruit blijkt dat 35% van de mensen die gebruik maken van de app meedoen omdat ze zich ergeren aan het verspillen van voedsel. 25% vindt het verrassingseffect erg leuk: je weet namelijk vooraf niet wat je meekrijgt. 1 op 5 geeft aan dat de sterk verminderde prijs een reden is om gebruik te maken van de app. Het gaat namelijk meestal om verse producten. Die zijn over het algemeen duurder dan bewerkte (kant- en klare) producten.

Biologisch

Er is een zeer grote variatie aan aanbieders te vinden in de app. Zo staan er ook diverse aanbieders van biologische voeding als Ekoplaza tussen. En je kan kiezen uit voedsel voor het ontbijt, of juist voor een avondmaal. En er is altijd wel een ruime keuze uit jouw omgeving! Probeer het gewoon een koor en ontdek zelf de magie van de Magic Box.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.