Maak tijd voor de balans

maak-tijd-voor-de-balans

Aan het einde van het jaar krijgen we van alle kanten jaaroverzichten voorgeschoteld. Wat was het belangrijkste nieuws het afgelopen jaar? Wat was dé hit, de meest bezochte film, het best gelezen boek? Maar je kan zelf ook de balans opmaken van het afgelopen jaar. En dat kan je een kickstart geven voor het nieuwe jaar. Dus: maak tijd voor de balans.

Wat is balans

De balans opmaken betekent eigenlijk kijken wat je winst en wat je verlies heeft opgeleverd. In de economie wordt het woord balans vaak gebruikt. Maar ook is balans een ouder woord voor weegschaal. En denk maar eens aan het woord balanceren, dat betekent ‘in evenwicht zijn of houden’.

Bewuster

Waarom is het zo belangrijk om de balans op te maken? Omdat je dan bewuster de toekomst in kan. Als je ervan bewust bent dat iets je verlies heeft opgeleverd, zal je gemakkelijker in het nieuwe jaar andere keuzes kunnen maken. M.a.w. dat gedrag vermijden dat tot verlies lijdt.  De balans opmaken geeft je ook een rustpunt. Terwijl je anders vak maar door raast…van het ene jaar in het andere.

Evenwicht

In balans zijn betekent een toestand waarin het aan alle kanten even zwaar is. Evenwicht: Voldoende tijd voor inspanning en ontspanning, voor drukte en rust, voor feest en soberheid, voor werken en vrije tijd…
Helaas rukken de eindejaarsfeesten ons vaak wat uit balans. Zeker op gebied van eten en drinken.

Tips:

– sta rustig op, neem de tijd om wakker te worden

– maak jezelf een stevig ontbijt en eet met aandacht

– ga een lange wandeling maken in de frisse lucht (intensief sporten lukt vaak niet na zware feestdagen)

– zorg voor inname van gezonde vetten: olijfolie, avocado, noten en vette vis (puur en onbewerkte voeding brengt ons weer in balans)

– drink voor elke maaltijd een flink glas water

– heb je het laat gemaakt de afgelopen dagen? Ga dan de komende dagen op tijd naar bed na een rustige avond zonder teveel prikkels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.