Leefstijl heeft invloed op overgangsklachten

leefstijl-heeft-invloed-op-overgangsklachten

De Internationale Dag van de Menopauze valt op 18 oktober. Dan wordt er wereldwijd aandacht besteed aan dit fenomeen waar elke vrouw in haar leven mee te maken krijgt. Een uitstekende gelegenheid om dit onderwerp een keer ter sprake te brengen tijdens mijn leefstijlpraatje voor de radio.

Vaak worden de termen overgang en menopauze door elkaar gebruikt. Hoewel ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, zitten er wezenlijke verschillen tussen deze twee periodes. De overgang is de periode vóór de menopauze, waarbij de vrouw overgaat van haar vruchtbare fase naar haar niet vruchtbare fase. Het is als het ware een overgangsperiode.

Vruchtbaarheid

Anders dan de naam doet vermoeden, is de menopauze eigenlijk geen pauze. Een pauze is namelijk – volgens het woordenboek – een tijdelijke onderbreking van een handeling. Terwijl de overgang een fase is waarin de vrouw verminderd vruchtbaar is, kenmerkt de menopauze zich als de periode na de overgang waarbij een vrouw niet meer vruchtbaar is. Die vruchtbaarheid komt niet meer terug, dus is de menopauze een definitieve fase.

Leeftijd

Over het algemeen wordt aangenomen dat vrouwen tussen 45 en 51 jaar in de overgang komen. Vóór die periode spreekt men van vervroegde menopauze. De tijd die de overgang duurt, varieert van vrouw tot vrouw. De meeste vrouwen hebben 5 tot 10 jaar last van overgangsklachten. Maar er zijn vrouwen die zelfs na hun 70ste levensjaar nog last hebben van overgangsklachten.

Klachten

De meest voorkomende overgangsklachten zijn opvliegers, nachtelijk zweten, hartkloppingen, concentratiestoornissen, stemmingswisselingen, gewichtstoename, slapeloosheid, depressiviteit, incontinentieproblemen, seksuele problemen, botontkalking, hoofdpijn, onzekerheid,… Al met al geen pretje om daarmee om te gaan.

Een aantal van deze klachten kunnen blijvend zijn, zoals overgewicht, slapeloosheid, depressieve gevoelens… Vooral als men daar tijdens de overgang niets aan doet.

Zelf doen

Wist je dat je zelf veel kan doen om je overgangsklachten te verminderen? Met een aantal leefstijltips en het eten (of juist vermijden) van bepaalde voeding, kan je je klachten positief beïnvloeden.

Meer weten?

Voor verenigingen en bedrijven geef ik op aanvraag ter plaatse informatieve presentaties over dit onderwerp: ‘Natuurlijk gezond de overgang door’. Particulieren kunnen terecht op een van de informatieavonden die ik over dit thema verzorg.
Heb je hiervoor belangstelling, neem dan contact op met mij via inge@infoodshape.nl.

depressiviteit, menopauze, overgang, overgewicht, stemmingswisselingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.