Leefstijl heeft invloed bij psychische aandoeningen

Heeft leefstijl een invloed bij psychische aandoeningen? Veel, heel veel. Waarbij ik niet wil beweren dat je – als je maar gezond genoeg leeft – geen last hebt van psychische aandoeningen. Uiteraard geldt, zoals bij veel ziekten, dat er meerdere factoren zijn die hun invloed hebben op de gezondheid. Genetische aanleg is daar een van.

Maar uit onderzoek blijkt dat mensen die een ernstige psychische aandoening (EPA) hebben, eerder overlijden. Volgens een artikel uit het AD ligt de levensverwachting 20 tot 25 jaar lager. Dat heeft enerzijds te maken met het medicijngebruik. Want medicijnen die ingezet worden om een bepaald ziektebeeld te bestrijden, hebben bijwerkingen die negatief op andere processen in het lichaam werken.

Anderzijds blijkt dat mensen met een EPA vaak futloos zijn en dat hun gezondheidsvaardigheden daar ernstig onder lijden. Bovendien blijkt dat in instellingen waar deze mensen verblijven het aanbod van voeding vaak te wensen over laat. Onlangs interviewde ik Hanneke, een moeder die jarenlang heeft gevochten om de maaltijden van haar dochter, die in een instelling voor mensen met een EPA verblijft, te verzorgen. Sinds die tijd is de lichamelijke en psychische toestand van haar dochter sterk verbeterd. Zij is het levende bewijs dat leefstijl wel degelijk een invloed heeft bij psychische aandoeningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.