Lange mannen door zuivel en genen

lange-mannen-door-zuivel-en-genen

Nederlandse mannen zijn gemiddeld de langste ter wereld. Erfelijkheid is niet de enige factor die hierin een rol speelt. Ook voeding en leefstijl zijn hierin een belangrijke factor. Lange mannen door zuivel en genen, dat was het onderwerp afgelopen zaterdag tijdens mijn leefstijlpraatje bij de radio.

Weetjes

Nederlandse mannen gelden al sinds de jaren ’50 als de langste ter wereld. Gemiddeld zijn ze 182,5 cm. Ze zijn in de laatste 150 jaar 20 cm gegroeid.

Op 30 mei werd in de Galgenwaard in Utrecht een poging gedaan om in het Guiness Book of Records te komen. Het record van het meeste lange mensen bij elkaar stond tot dan toe nop op naam van Melbourne met 136 lange mensen. Het werd dus de hoogste tijd dat Nederland dit record ging breken. Officieel is het bij het ter perse gaan van dit artikel nog niet, maar er waren op 30 mei meer dan 800 lange mensen aanwezig, dus we kunnen spreken van een ‘verpletterend’ record.

De langste Nederlandse man ooit was 2,42 m en is gestorven in jaren ’70. Samen met zijn zwager die aan dwerggroei leed, reisde hij de hele wereld over om zich te laten bezichtigen.

Oorzaak

Hoe komt het toch dat Nederlanders gemiddeld de langste mensen van de wereld zijn? Dat heeft voor een deel te maken met hun voedingspatroon. Natuurlijk zijn alle volkeren door de jaren heen langer geworden, en zeker in de laatste 150 jaar. Dat komt door verbeterde hygiënische omstandigheden voor de westerse wereld. En door betere voeding voor een groot deel van de bevolking.

Zuivel

Maar waarom steken Nederlanders er dan nog met kop en schouders bovenuit? Wetenschappers linken dit aan het feit dat in Nederland relatief meer zuivel (melk, kaas, yoghurt,..) wordt geconsumeerd dan elders. In zuivel zitten veel eiwitten, en die zorgen voor de opbouw van cellen. Dus ook in de cellen van het beendergestel. Daarnaast bevat zuivel flink wat calcium wat ook voor de botopbouw van belang is.

Genen

Toch is het niet enkel te wijten aan het eten van veel zuivelproducten. Onderzoek heeft aangetoond dat lange mannen relatief meer kinderen krijgen, en dat die kinderen ook relatief langer leven. Je zou dus kunnen stellen dat de genen van lange mensen door de generaties heen meer worden doorgegeven, dan de genen van minder lange mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.