Laat je niet verleiden

Fabrikanten doen er alles aan om ons te verleiden om hun product te kopen. Met kleurrijke verpakkingen, een interessante prijs, of mooie woorden die ons doen geloven dat iets gezond is. Laat je niet verleiden. Want wat op de voorkant staat, is wat ze willen dat je weet. Daarover ging mijn radiopraatje afgelopen zaterdag.

Zoals altijd staat het hele verhaal in de kleine lettertjes: de ingrediëntenlijst. En als je daar eens goed naar kijkt, dat blijkt vaak dat die koekjes waarvan je dacht dat ze yoghurt bevatten (en dus gezond?), toch vooral een hoop suiker bevatten. Dat likje yoghurt is geneuzel in de marge.


Met 100 gr koekjes happen kinderen 3,4 gr vezels (10% van de aanbevolen hoeveelheid per dag), en 35 gr suiker naar binnen. Dat is de aanbevolen maximale hoeveelheid suiker per dag. En o ja…er zit gelukkig ook 0,4% framboos in!!!) Ik kan trouwens nergens yoghurt vinden tussen de ingrediënten. (jij wel?)

Impuls

Iedereen kent wel de kleine verpakkingen aan de kassa van de supermarkt of benzinepomp. Niet voor niets worden die snacks ‘impulsaankopen’ genoemd. Er is heel goed over nagedacht waarom die kleine (vlug mee te nemen verpakkingen) op die plek liggen. Aan de kassa ben je met je gedachten met het afrekenen, en moet je in een split-second beslissen of je dat product wel of niet neemt. Geen doordachte aankoop, geen kritische vraag aan jezelf of je het wel of niet nodig hebt, en al helemaal geen tijd om een etiket te lezen. Je neemt dus maar klakkeloos aan wat de fabrikant (verpakking), of de supermarkt (wijze van presenteren) je probeert te vertellen. Kijk maar eens naar onderstaande voorbeelden.

laat-je-niet-verleiden
Natuurlijk, verantwoord…
Meer dan de helft van deze reep bestaat uit suiker. YES!

Naturel…

Naturel…dan denk je dat het alleen maar aardappel is.

Nee, hoor…Palmvet (slechter kan niet), magere melkpoeder (is een ander woord voor suiker), en nog 12 andere ingrediënten. Gelukkig is het wel glutenvrij…:-(

Alle lof voor Almhof!!!

Er zit GEEN VET in…

maar wel 16 gr suiker (per 100 gr). Dat zijn dus 20 (TWINTIG!!!) klontjes suiker in deze pot yoghurt.

Vital

Eindelijk…een reep chocolade waar je vitaal van wordt…

Of toch niet???

Bestaat voor de helft uit suiker!

Geluk te koop! Nu per 5 verpakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.