Jongeren en een (on)gezonde leefstijl

Wie kent het spreekwoord niet: ‘Jong geleerd is oud gedaan’? Dat geldt ook voor een bepaalde leefstijl. Dus ook voor jongeren is het van belang om daar meer aandacht aan te besteden. En niet alleen omdat ze daar op latere leeftijd profijt van hebben. Daarom in deze tip van de week: Jongeren en een (on)gezonde leefstijl.
Enkele cijfers
Maar liefst 12% van de kinderen tussen 4 en 17 jaar heeft overgewicht. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Daarbij valt op dat overgewicht in de leeftijdsgroep 12- tot 17-jarigen significant is gestegen sinds de jaren ’90.
Onderzoek dat EénVandaag heeft gedaan onder jongeren (leeftijd van 16 tot 34 jaar) heeft uitgewezen dat 82% vindt dat ze gezond eten. 48% (56% man, 39% vrouw) van de ondervraagden geeft aan minstens één keer per week fastfood te eten.
Educatie
Een ruime meerderheid (67%) vindt dat er verplicht les moet zijn op de middelbare school over een gezonde leefstijl. Voorstanders denken dat je de rest van je leven profijt hebt van lessen over goed eten en bewegen. Ook geven ze aan het belangrijk te vinden dat iedereen de kans krijgt om te leren over een gezonde leefstijl. Niet alleen de jongeren van wie de ouders hier al veel aandacht aan besteden tijdens de opvoeding.
Gevolgen overgewicht
Vergeleken met kinderen met een gezond gewicht hebben ze vaker een hoog cholesterolgehalte, vaker astma en slaapapneu en meer klachten aan het bewegingsapparaat.
Kinderen met overgewicht of obesitas hebben vaker last van psychosociale problemen dan kinderen met een gezond gewicht. Voorbeelden van deze problemen zijn eetstoornissen, een laag zelfvertrouwen en stigmatisering.
Uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat een hoger BMI samenhangt met een hogere kans op psychosociale problemen. Niet duidelijk of obesitas een oorzaak of een gevolg is van depressies en angststoornissen.
Scholen
Scholen kunnen wel degelijk een goede bijdrage leveren aan de gezondheid van jongeren. In heel Nederland hebben dit jaar bijna 500 scholen een zilveren (60 procent betere keuzes) of gouden Schoolkantine Schaal, waarvan vier in Haarlemmermeer. Naast het Herbert Vissers College (in 2018 en 2019) hebben het Kaj Munk College (2017 en 2019), KSH (2019) en Praktijkschool De Linie (2018 en 2019) een gouden Schoolkantine Schaal. Dit betekent dat zij voor 80 procent gezondere keuzes aanbieden. Van gezonde broodjes met zalm, carpaccio en filet americain, tot yoghurt, groente en fruit. Er is gratis water en ook de snoep- en frisdrankautomaten zijn voor minstens 80 procent gevuld met gezondere producten, zoals water en popcorn.
JOGG
Heel wat gemeenten hebben zich verbonden aan het JOGG-programma. (Jongeren Op Gezond Gewicht). Door een integrale aanpak, waarbij wordt samengewerkt met lokale partners, krijgen jongeren de ondersteuning die ze nodig hebben om hun leefstijl gezond(er) te maken. En door er met een groep van hun leeftijdsgenoten aan deel te nemen, versterkt het ook nog eens de sociale interactie.
Tips
Maar voeding en beweging is lang niet het enige waar jongeren mee aan de slag kunnen. Onze maatschappij met veel prikkels en uitdagingen kan ervoor zorgen dat er teveel druk op het leven van de jongere komt te staan. Bedenk dan dit: je hoeft niet altijd online te zijn. Er is nog een heel leuk leven buiten internet. Besteed eens wat meer aandacht aan de natuur, zoek vrienden op in plaats van te gamen, of ga eens een stuk fietsen zonder muziek in je oortjes.