Integrale aanpak werkt bij overgewicht jongeren

integrale-aanpak-werkt-bij-overgewicht-jongeren

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Ook bij de aanpak van overgewicht geldt deze regel. Wat ook geldt is dat je dezelfde strategieën kan toepassen als de marketingafdeling van de levensmiddelenindustrie.

Dat hebben ze goed begrepen bij initiatieven als JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht): integrale aanpak werkt bij overgewicht jongeren. Dat staat vandaag te lezen in een artikel in het AD.

Ik durf te stellen dat een integrale aanpak ook werkt bij volwassenen. Het mechanisme van de invloed van de peergroep werkt namelijk bij volwassenen op dezelfde manier. Niet voor niets vind je meer rokers bij bepaalde bevolkingsgroepen. Of is bij anderen elke dag een wijntje (of meer) bij het eten een sociaal aanvaard fenomeen.

Gezond aanbod

Ik was laatst in Kopenhagen in een brunchcafé waar een enorme keuze was aan gezonde, verse voeding met tal van uiteenlopende smaken, en een beperktere keuze aan ongezonde, bewerkte voeding. Ik merkte dat ik geen behoefte had om ongezonde voeding te nemen. Er was immers meer dan genoeg keuze aan gezond eten. Ik ben ervan overtuigd dat het aanbod en de omgeving inderdaad een grote bepalende factor is in de keuze die mensen maken.

Gedeelde verantwoordelijkheid

In die zin is het dus ook een gedeelde verantwoordelijkheid voor de gemeente, school, sportclub, … om een omgeving te creëren waarin het voor jongeren makkelijker wordt gemaakt om een gezonde keuze te maken.

Invloed van cultuur

Iedereen heeft op zijn eigen manier invloed op de ander. We eten (ongeveer) zoals mensen uit onze sociale omgeving eten, en leven ongeveer hetzelfde. We maken graag deel uit van een groep, en beïnvloeden elkaar wederzijds in onze (kleine) gemeenschap. En ook die gemeenschappen beïnvloeden elkaar. Zo vormen we met z’n allen een bepaalde cultuur.

Niemand kijkt er tegenwoordig nog van op dat er in elk dorp een bezorgdienst voor pizza is. Dat zijn we met z’n allen normaal gaan vinden. De voedselindustrie volgt de vraag, maar ze duwt ons ook graag in een bepaalde richting omdat ze haar eigen belangen vooropstelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.