IkPas: 40 dagen geen alcohol

Veel mensen drinken zeer regelmatig alcohol. En de meeste van hen beweren dat ze er ook zonder zouden kunnen, als ze dat willen. De uitgelezen kans om dat aan jezelf te bewijzen, gaat op 6 maart van start. IkPas: 40 dagen geen alcohol. Daarover ging mijn leefstijlpraatje op de radio afgelopen zaterdag.

De actie van IkPas, 40 dagen geen alcohol lijkt erg op die van Dry January. Je zou het kunnen zien als een herkansing. Misschien kwam het in januari met al die nieuwjaarsborrels slecht uit, of wist je pas half januari van de actie. Dan heb je nu de kans om alsnog mee te doen. Samen met een aantal vrienden, of gewoon alleen, omdat jij het wil.

Blijvende voordelen

Ook al is het maar een alcoholvrije periode van 40 dagen, toch heeft meedoen aan deze actie een aantal voordelen waar je langer plezier van hebt. Zo blijkt volgens onderzoek van de universiteit van Tilburg dat deelnemers ook na de actie veel bewuster omgaan met hun alcoholgebruik.

Deelnemers aan de actie bleken ook beter te slapen. Zonder alcohol blijkt de kwaliteit van je slaap namelijk beter te zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat men zich mentaal en lichamelijk fitter voelt.

Maar misschien wel het grootste voordeel op de lang termijn is dat je – wanneer je aan jezelf kan laten zien dat je 40 dagen je drinkgedrag verandert – meer vertrouwen in jezelf krijgt dat je ook ander gedrag kan veranderen. Ingesleten patronen kun je doorbreken. Of het nu gaat om het in stand houden van stressvolle situaties, uitdagingen uit de weg gaan in je werk, weinig beweging, liever een pilletje nemen dan je leefstijl aanpassen of kiezen voor gemaksvoeding.

Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.