Huisdier goed voor je gezondheid

huisdier-goed-voor-je-gezondheid

Veel mensen ervaren veel plezier aan het houden van een huisdier. Maar het kan niet alleen leuk zijn, het kan ook je lichamelijk en mentaal beter doen voelen. Daarom is een huisdier goed voor je gezondheid. Dat was het thema van mijn leefstijlpraatje voor de radio. Helemaal in het teken van Wereld Dierendag.

Het hebben en verzorgen van een huisdier levert vele gezondheidsvoordelen op.

Stressvermindering

  • Door te knuffelen met een huisdier, maak je meer van het hormoon oxytocine (ook wel knuffelhormoon genoemd) aan. Dat hormoon zorgt voor gevoelens van affectie, en een vermindering van stress. Dus niet enkel met mensen onderling knuffelen is gezond, ook met je huisdier.

Buitenlucht

  • Met de hond (of een paard) gaan wandelen zorgt dat je in de frisse buitenlucht komt. Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig in een groene omgeving zijn het stresshormoon cortisol vermindert. Dus ook hierbij een vermindering van stress.

Beweging

  • Bezig zijn met je huisdier (wandelen, spelen, rennen, paardrijden) zorgt voor meer beweging. Een actievere levensstijl is bevorderlijk voor je hele lichaam en geest. Daar hebben we het al vaker over gehad. Een dier vraagt ook van je om in beweging te komen, ook al heb je er soms geen zin in (of liever geen tijd voor). Stok achter de deur.

Zelfvertrouwen

  • Je kan meer zelfvertrouwen krijgen door het verzorgen van een huisdier. Kinderen die de verantwoordelijkheid krijgen om voor een huisdier te zorgen, en dat goed doen, krijgen meer zelfwaardering omdat ze zien waartoe ze in staat zijn. Het dier is (op dat moment) afhankelijk van hen. Het kan je ook veel voldoening geven als je ziet dat een schuwe poes uit het asiel na verloop van tijd bij je op schoot kruipt, en je dus vertrouwt.

Sociaal contact

  • Het hebben van een huisdier helpt mensen die minder makkelijk sociaal contact maken. Als je met de hond gaat wandelen, maakt je hond vaak het eerste contact. En je hebt meteen een gespreksonderwerp. Dierenvrienden hebben altijd iets gemeen: de liefde voor hun dier.

beweging, dierendag, eenzaamheid, gezondheid, huisdier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.