Hoe ver mag nudging gaan?

hoe-ver-mag-nudging-gaan

Onlangs ontstond er ophef over het feit dat er nudging wordt toegepast in jongerenserie Spangas. Sommige mensen vinden dat te ver gaan om de leefstijl van kinderen te beïnvloeden. Wat vind jij: Hoe ver mag nudging gaan?

Om die vraag te beantwoorden, is het nodig om eerst eens te kijken wat nudging is, en door wie en waarom het wordt gebruikt. Dat was het onderwerp van een van mijn leefstijlpraatjes voor de radio. (Deel I)

Zacht duwtje

To nudge betekent letterlijk een ‘zacht duwtje geven om aandacht te trekken’.
Nudging betekent in gedragswetenschappen: positieve versterking en indirecte suggesties voorstellen als manieren om het gedrag en de besluitvorming van groepen of individuen te beïnvloeden.

Er zijn andere manieren om gedragsverandering te bereiken, zoals voorlichting, onderwijs, wetgeving en handhaving, maar die roepen vaak weerstand op.

Onbewust

Nudging lijkt erop of groepen of individuen meer een vrije keuze hebben. Maar omdat het zo subtiel gebeurt, en zo goed psychologisch onderzocht is vooraf, zonder dat de groep of het individu de reden daarachter kent, is het maar de vraag of men meer vrije keus heeft. Het is namelijk de beïnvloeding van het onbewuste. Wist je trouwens dat 90% van onze beslissingen onbewust gebeurt?

Verkopen

Marketing maakt heel veel gebruik van nudging. Er worden per jaar miljoenen uitgegeven aan marketing. En dat zijn alle activiteiten die een bedrijf uitvoert om hun producten of diensten beter te verkopen. Er zijn tal van technieken te vinden die een inkijkje geven in hoe slimme marketingtrucjes ons overhalen om een product te kopen. En doordat de bedrijven inspelen op ons onderbewuste, hebben we eigenlijk geen vrije keus meer.

Alert

Het is lastig om je daar helemaal aan te onttrekken. Dan zou je al bijna in een afgelegen plek moeten leven zonder telefoon, internet of krant…alleen met de natuur. Maar we kunnen in onze consumptiemaatschappij wel zo alert mogelijk door het leven gaan. Dat helpt ons met het zo bewust mogelijk maken van keuzes die echt goed zijn voor ons.

beïnvloeden, gedrag, nudging

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.