Hoe gezond is jouw wijk?

hoe-gezond-is-jouw-wijk

In de Volkskrant verscheen onlangs een artikel met deze titel. Daarin staat een link waarmee je een antwoord kan vinden op de vraag: Hoe gezond is jouw wijk?

Natuurlijk weet je daarmee nog niet hoe het is gesteld met jouw eigen gezondheid. Maar we weten al langer dat de directe omgeving mensen erg beïnvloedt. Zeker ook wat betreft het maken van keuzes op gebied van leefstijl.

Verschillende factoren

In het artikel gaat men nader in op verschillende factoren die mede bepalend zijn voor de gezondheidsvaardigheden, – verschillen, en -ontwikkelingen in bepaalde gebieden. Zo speelt bijvoorbeeld de locatie van een sigarettenfabriek een rol bij het aantal rokers in die buurt. Dat is logisch omdat er wellicht ook heel wat mensen in die buurt wonen die er hun dagelijks brood mee verdienen. En dan associëren ze dat niet meteen met iets slechts.

Daarnaast spelen leeftijd, opleidingsniveau, afkomst en inkomen een grote rol in de gezondheidsverschillen. Tal van initiatieven zijn er inmiddels om de gezondheidsverschillen te verkleinen. Van een pop-up college over voeding op de Haagsche Markt door professor Hanno Pijl tot eenvoudige videovoorlichting (zoals van Pharos) voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.