Huis- en leefstijlarts Norbert van den Hurk

het-herhaalrecept-van-norbert-van-den-hurk

Een van de initiatiefnemers van Gezond Dorp Leende, huis- en leefstijlarts Norbert van den Hurk, toverde een heerlijk lunchgerecht onder zijn koksmuts vandaan: Portobello gevuld met geitenkaas op een bedje van spinazie. En daar maakte ik een kookvlog van.

Het was niet alleen lekker, maar ook heel leuk!

Ik hou van lekker eten, en ik wil gezond blijven. Daarom ga ik op zoek naar lekkere blijvertjes, die bovendien goed voor mijn lijf zijn. Bij wie kan ik dan beter te rade gaan dan bij artsen, diƫtisten en voedingsdeskundigen die zelf gerechten koken die voor herhaling vatbaar zijn? Een herhaalrecept dus!

Gezond Dorp Leende

Enkele jaren geleden zijn huisarts Norbert van den Hurk en sportarts Hans van Kuijk het project Gezond Dorp Leende gestart. Het dorp telde relatief meer mensen met overgewicht en de daarbij horende leefstijlziekten. Uniek aan deze opzet is dat er zowel gezondheidsprofessionals, inwoners als lokale ondernemers actief bij betrokken zijn. Inmiddels heeft deze formule zijn succes bewezen; ongeveer de helft van de ca. 4500 inwoners is op een of andere manier met gezonde voeding bezig.

Boek

Het logisch gevolg van dit succes is een boek met ervaringen, handvatten en uiteraard ook tal van heerlijke, gezonde recepten van deelnemers en andere betrokkenen: Van GezondDorp naar GezondLand. Vooral Sanne van der Zanden, een van de steunpilaren van GezondDorp en auteur van het boek, heeft zich met niet aflatende focus ingezet om dit degelijke, informatieve en praktische boek tot stand te brengen.

Voor Het Herhaalrecept kookte Norbert van den Hurk zijn eigen lunchrecept: Portobello gevuld met geitenkaas op een bedje van spinazie. Ik kan jullie vertellen dat het de rit naar Leende meer dan waard was. Intussen heb ik het gerecht ook al een keer zelf klaargemaakt voor mijn dochter en mij. En wat blijkt? Ook bij haar staat het gerecht nu al tussen de ‘herhaalrecepten’!

Recept spinaziesalade met gevulde portobello

Benodigdheden voor 2 personen (lunch)

2 portobello’s

200 gr geitenkaas

150 gr babyspinazie (gewassen en uitgelekt)

6 zongedroogde tomaten (in reepjes gesneden)

handje walnoten

1 el olijfolie (+ extra voor de salade)

2 sjalotjes gesneden

2 teentjes knoflook gesneden

peper en zout

een paar takjes verse tijm

Bereiding (totale tijd 30 min.)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Verwijder de steeltjes uit de portobello’s en snijd ze in kleine stukjes. Fruit in een koekenpan met de olijfolie de steeltjes, sjalotjes en knoflook kort aan. Voeg naar smaak peper, zout en tijm toe. Leg de portobello’s in een ovenbestendige schaal en vul ze met het mengsel. Verbrokkel de geitenkaas over de portobello’s.

Zet de portobello’s 20 minuten in de oven. Verdeel ondertussen de babyspinazie over de borden, leg de zongedroogde tomaten erop, en besprenkel met olie en peper en zout naar smaak. Haal de portobello’s uit de oven en leg ze op de spinaziesalade. Garneer met de walnoten.

afvallen, diabetes, gewichtsbeheersing, gezond eten, leefstijl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.