Huis- en leefstijlarts Jon Brouwers

het-herhaalrecept-van-jon-brouwers

Dit keer kookte huis- en leefstijlarts Jon Brouwers (Bakkeveen, Friesland) voor mij een heerlijke maaltijdsoep met linzen en bonen.

Ik hou van lekker eten, en ik wil gezond blijven. Daarom ga ik op zoek naar lekkere blijvertjes, die bovendien goed voor mijn lijf zijn. Bij wie kan ik dan beter te rade gaan dan bij artsen, diëtisten en voedingsdeskundigen die zelf gerechten koken die voor herhaling vatbaar zijn? Een herhaalrecept dus! 

Fiets

Geloof het of niet, maar ik ben op de fiets naar Friesland gegaan. Niet omdat het moet, maar omdat het kan! Mijn man was in Amerika voor z’n werk, en ik had mijn agenda vrij gemaakt. Omdat ik op dinsdagochtend met Jon had afgesproken, ben ik op zaterdag vertrokken vanuit Nieuw-Vennep. Bagage achterop, en overnachtingen geregeld via de stichting Vrienden op de Fiets. (Maar aan dat avontuur besteed ik wel een ander bericht elders op deze website.)

Jon Brouwers

Eerder leerde ik huisarts en leefstijlarts Jon Brouwers kennen op een congres voor leefstijlgeneeskunde in Genève. Zij heeft de ambitie om van het prachtige Friese Bakkeveen de eerste Blue Zone van Nederland te maken. Door haar inspanningen was zij genomineerd voor Leefstijlarts van het Jaar, en uiteindelijk is zij tweede geworden. Een fantastische prestatie! Wie nog nooit in Bakkeveen is geweest, kan ik het van harte aanbevelen! Het is echt een plek waar je heerlijk kan wandelen en fietsen. Of gewoon in een tuinstoel naar de vele vogels luisteren!

Uit de Kook- en Leefstijlgids, Op weg naar Blue Zone Bakkeveen, die speciaal voor dit initiatief is opgesteld, kookte Jon voor mij een goed vullende maaltijdsoep met linzen en bonen. Dat kon ik goed gebruiken, want ik moest die dag nog 20 km naar Heerenveen fietsen, om daar vervolgens de trein naar huis te nemen.

Kip vangen

Maar voor we aan de slag konden gaan met het kookvlog op te nemen, stonden we nog voor een andere uitdaging: een ontsnapte kip vangen en weer in het kippenhok zetten. Kijk zelf maar hoe ons dat verging:

Recept linzen maaltijdsoep

Benodigdheden voor 4 personen:

500 gram groene linzen

2 liter water

3 kruidenbouillonblokjes

2 flinke uien

2 grote preien

evt. twee tenen knoflook

1 flinke el gemalen komijn of koriander

1 tl kurkuma

snufje gemalen gember

een paar draaien peper uit de molen

een scheut koolzaadolie of andere omega 3-olie

1 el verkruimelde geiten- of schapenfeta per persoon

Bereiding

Je kunt de linzen van tevoren laten weken, maar dat hoeft niet. Rode linzen hoeven zeker niet geweekt te worden. Spoel ze goed af en doe ze samen met de bouillonblokjes in een pan met 2 liter water.

Laat ze ca 30 minuten koken. De kooktijd is afhankelijk van de soort linzen, het kan dus korter of langer zijn. Schep het schuim er steeds met een schuimspaan af.

Schil en snijd de ui in kleine stukjes en laat die ook nog even meekoken, evenals de gewassen en gesneden prei. Voeg op dit moment ook eventueel de geperste knoflooktenen toe.

Doe vervolgens de komijn/koriander, kurkuma, gember en peper erbij. Proef even en voeg eventueel nog wat specerijen of zout toe.

Doe de soep in een soepkom en doe er een scheutje van de door jou gekozen olie bij, en strooi er nog 1 eetlepel verkruimelde geiten- of schapenfeta over.

afvallen, gezond recept, gezonde leefstijl, maaltijdsoep, recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.