Het belang van een hobby

het-belang-van-een-hobby

Of je het nu hobby noemt, vrijetijdsbesteding of liefhebberij, maakt niet zoveel uit. Belangrijker is het om iets te hebben waar je je in kan verliezen, maar waar je energie van krijgt. En blij van wordt. Veel mensen onderschatten tegenwoordig het belang van een hobby.

Onlangs stond er in de Volkskrant een column over dit onderwerp. Hij stelde dat je als kind moeiteloos kon opnoemen wat je hobby’s waren. Maar dat er daarvan als volwassene maar weinig van overblijven.

Oorzaken

Met zoveel (digitale)prikkels om ons heen, wordt onze aandacht versnipperd, en lijken we minder tijd over te houden. Dat korter worden van het lijstje kan ook te maken hebben met de verhoogde druk in onze maatschappij om te presteren. Een voetballer traint om beter te worden en de ploeg speelt om de wedstrijd te winnen. Je maakt een schilderij met een bepaald resultaat voor ogen, en doet je best om het aan je vooropgesteld beeld te laten voldoen. Daar is natuurlijk niets mis mee.

Energie

Het is vooral belangrijk dat je – naast de eventuele competitieve factor – plezier blijft hebben in wat je in je vrije tijd doet. Dat het niet enkel gericht is op prestatie. Zo schuilt er ook een gevaar in wanneer mensen van hun hobby hun beroep hebben gemaakt. Ook voor hen is het goed om regelmatig na te gaan of ze nog energie halen uit hun bezigheden.

Stress

Je lichaam en geest hebben namelijk behoefte om stress van het presteren los te laten. Dat kan je het beste doen door je te verliezen in iets dat je enkel doet omdat je het leuk vindt, omdat je er blij van wordt. Meeblèren (ook al kan je niet zingen, en zonder dat iemand het hoort) met muziek uit je jeugd,

Tips

Gun jezelf elke dag een offline uur, en ga wandelen, zing mee met foute nummers uit je jeugd, of pak een oude hobby weer op. Waar krijg jij energie van? Deel het hier:

gezondheid, ontspanning, stress

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.