Gezondheidsvoordelen van een ontspannende massage

gezondheidsvoordelen -van-een-ontspannende-massage

Aangeraakt worden is een basisbehoefte van elk mens en is net zo nodig als bijvoorbeeld eten, drinken en een dak boven je hoofd. Tijdens een massage word je op een warme, veilige en respectvolle manier aangeraakt en dat geeft veel voldoening van deze basisbehoefte. Daarnaast zijn er ook tal van gezondheidsvoordelen van een ontspannende massage.

Effecten op het fysieke vlak

(Letterlijk beter in je vel zitten)

Stress hormonen (o.a. cortisol en adrenaline) nemen af, de weerstand verbetert

Bij stress maakt je lichaam stresshormonen aan. Als deze te lang in het lichaam aanwezig zijn, is dat ongunstig voor de weerstand. Tijdens een massage worden stoffen aangemaakt die het gevoel van stress tegen gaan, hierdoor wordt het gehalte stresshormonen verlaagd. Door de diepe ontspanning schakelt het zenuwstelsel over op een modus van herstel.

Uit onderzoek blijkt dat na een massage de hoeveelheid witte bloedcellen in het bloed verhoogd is. Deze witte bloedcellen helpen om infecties en virussen te bestrijden;  hoe meer witte bloedcellen, hoe sneller deze bloedcellen in actie kunnen komen tegen ziekteverwekkers.

Door minder stress(hormoon) zal je een sterker immuunsysteem hebben. Dit sterkere immuunsysteem zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt.

Zowel de bloedcirculatie als de afvoer van afvalstoffen verbetert

De bloedcirculatie is van vitaal belang voor ons lichaam. Het bloed vervoert voedingsstoffen naar de cellen en voert afvalstoffen af.

Massage stimuleert de uitscheiding van het lymfestelsel waardoor afvalstoffen zich niet meer zo snel ophopen in onze lymfeknopen. Door het lichaam te masseren stimuleer je een snellere afvoer van afvalstoffen en een betere opname van voedingsstoffen. Ook gaan de organen beter functioneren. Tevens kan de verbeterde bloeddoorstroming zorgen voor een strakkere en gezondere huid.

Ook in de spieren is een goede doorbloeding van belang. Een spier maakt bij het bewegen melkzuur aan, dit is een afvalstof. Normaal wordt dit melkzuur goed afgevoerd door de bloedvaten in de spier, maar soms kunnen er zogenaamde ‘knopen’ ontstaan. Een knoop, ook wel triggerpoint genoemd, is een bundeltje spiervezels wat als het ware aan elkaar kleeft en niet meer soepel in en uit elkaar beweegt. In zo’n knoop hoopt melkzuur zich op, wat een dof zwaar en moe gevoel in de spier kan geven. Knopen verkorten de spier enerzijds, anderzijds rekken ze elders de spier op. Het omliggende bindweefsel gaat compenseren. Er komt spanning op de spier en het gebied eromheen te staan en hiermee trekt het ook aan de aanhechting met het bot. De spier zal ook aan kracht verliezen. Massage haalt de knopen uit de spieren, waardoor het melkzuur goed weg kan, het evenwicht weer hersteld kan worden en de spier weer naar behoren kan functioneren.

Ontspant en vermindert pijnklachten

Een veel gehoorde klacht is pijn in de nek e/o schouders, meestal veroorzaakt door stress e/o een verkeerde werkhouding. Een massage kalmeert de spieren en verwijdert knopen.

De aandacht en de feitelijk fysieke uitwerking op het lijf door massage geeft vermindering van pijnklachten. Sommige mensen geven aan dat ze hun chronische pijn beter kunnen hanteren, door zich regelmatig te laten masseren.

Naast pijnklachten is de ontspanning voor veel mensen een belangrijke reden om zich te laten masseren. Even tijd voor zichzelf, tijd voor even helemaal niets moeten. Ook die ontspanning vermindert de pijn.

Kortom massage beïnvloedt je spieren, de huid, je bloedsomloop, je lymfestelsel en zelfs je hormoonhuishouding op een positieve manier. Dat gaat dus verder dan alleen het afvoeren van afvalstoffen. Het helpt het lichaam in balans te blijven en het ondersteunt en versterkt het zelf genezend vermogen. Het wordt steeds duidelijker dat massage een heilzame werking heeft.

Effecten op het geestelijk vlak

(Figuurlijk beter in je vel zitten)

Massage bevordert de aanmaak van o.a. serotonine, endorfine en oxytocine, ook wel de “feel-good” hormonen genoemd.

Rust in het hoofd en nieuwe inzichten

Massage kan vooral goed helpen als je last hebt van malende gedachten. Over jezelf, je werk, je relatie….het blijft maar door malen. Door tijdens de massage je te concentreren op het voelen, kun je die gedachtes even los laten. Op de achtergrond zijn de hersens nog wel bezig met de gedachtes en “opeens” kan er helderheid en duidelijkheid zijn!

Je zit beter in je vel, voelt je gelukkiger

Dit effect kan op zichzelf een gevolg van massage zijn maar ook een gevolg zijn van het bovengenoemde effect. Wanneer je wordt gemasseerd komen dus o.a. de stoffen endorfine en serotonine vrij. Deze hormonen zorgen voor een gelukkig en zelfverzekerd gevoel.
Je kunt even helemaal tot je zelf komen.

Depressies tegengaan

Bij langdurige hoge cortisol waarde kun je depressieve verschijnselen krijgen. Doordat bij massage oxytocine vrijkomt, verlaagt het cortisolgehalte in het bloed.

Psychosomatische klachten verminderen

Als je last hebt van fysieke klachten die voortkomen uit de psyche, spreekt men van psychosomatische klachten. Als je het vermoeden hebt dat lichamelijke klachten een emotionele of psychische oorzaak hebben, kan een ontspannende massage je hierbij ondersteunen en inzicht geven.

Oxytocine verlaagt het cortisol (stress) gehalte in het bloed en endorfine heeft een pijnstillend effect. Hierdoor ervaar je minder pijn.

Kortom de gezondheidsvoordelen van een ontspannende massage zijn legio.

Dit onderwerp is tot stand gekomen met dank aan Caroline de Haan.

massage, ontspanning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.