Gezonde voordelen van borstvoeding

gezonde-voordelen-van-borstvoeding

1 tot 7 augustus was de Internationale Week van de Borstvoeding. Dan wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het normaliseren van borstvoeding. Daarom ging mijn radiopraatje zaterdag 10 augustus over de gezonde voordelen van borstvoeding. Want dat zijn er nogal wat.

Gezond voor de baby

Allereerst biedt borstvoeding tal van gezondheidsvoordelen voor de baby. Moedermelk bevat eigenlijk alle benodigde voedingsstoffen voor het kind. Behalve vitamine K en vitamine D. Daarom wordt aangeraden om extra suppletie voor deze vitaminen te geven. Zeker baby’s met een getinte of donkere huid hebben meer moeite om door middel van zonlicht vitamine D aan te maken, en er wordt dan ook het advies gegeven om levenslang vitamine D in de vorm van supplementen te nemen.

Soortspecifiek

Borstvoeding is soortspecifiek. Dat wil zeggen dat de moeder doorgaans exacte de voeding produceert die haar kind nodig heeft. (Uitgezonderd afwijkende gevallen) De moeder van een baby die te vroeg geboren wordt, produceert andere melk dan wanneer haar kind voldragen zou zijn. Moedermelk is voor de meeste baby’s ook lichter verteerbaar dan andere melk.

Daarnaast zitten in moedermelk allerlei antistoffen, die de baby helpen om (zo lang het immuunsysteem nog niet optimaal functioneert) weerstand te bieden aan allerlei infecties. Verder verhoogt het geven van borstvoeding de effectiviteit van vaccinaties.

Emotionele ontwikkeling

Niet lichamelijk heeft de baby veel gezonde voordelen van borstvoeding. Het zogen van het kind heeft ook invloed op de hechting tussen moeder en kind, hetgeen dan weer een positieve weerslag heeft op de emotionele ontwikkeling.

Gezond voor de moeder

Maar ook voor de zijn er tal van gezonde voordelen van borstvoeding. Zo heeft een studie in China aangetoond dat vrouwen die borstvoeding gegeven hebben, een verminderd risico hebben op het krijgen van borstkanker op latere leeftijd.

Verder zorgt het zogen ervoor dat de baarmoeder sneller in haar oorspronkelijke staat komt, en blijken zorgende moeders minder last te hebben van overvloedige bloedingen.

Op gewicht

En wie wil er nou na de bevalling niet weer het figuur en het gewicht van voor de zwangerschap? Ook hier kan het geven van borstvoeding aan bijdragen. Zogende vrouwen verbruiken zo’n 500 Kcal meer dan niet-zorgen vrouwen. Het is echt niet nodig om extra te eten, want de natuur heeft ervoor gezorgd dat er een buffertje is opgebouwd tijdens de zwangerschap. Dat buffertje is juist bedoeld om die 500 Kcal extra te kunnen leveren.

Zowel moeder als kind blijken door het geven/krijgen van borstvoeding later minder last te krijgen van osteoporose (botontkalking).

Praktische voordelen

Naast tal van gezonde voordelen, heeft het geven van borstvoeding natuurlijk ook nog enkele praktische voordelen. Het is gratis, op temperatuur, en je hebt het altijd bij.

En omdat het de meest natuurlijke manier is om je kind te voeden, zou niemand er ooit aanstoot aan moeten nemen.

borstvoeding, gezondheid, voeding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.