Genetisch gemanipuleerd voedsel: do or don’t?

Zelf vind ik het lastig om een standpunt in te nemen als het gaat om genetische manipulatie. Volgens mij kunnen factoren als het doel en de noodzaak bepalend zijn voor een go of no-go. Maar alles begint met openheid van zaken. Wat vind jij? Genetisch gemanipuleerd voedsel: do or don’t?

Laat ik vooropstellen dat ik in ieder geval voor openheid van zaken ben. Want als genetisch gemanipuleerd voedsel ons land binnenkomt zonder dat de consument weet dat het genetisch gemanipuleerd is, heeft die consument geen eerlijke keuze. Hij kan dan niet uitzoeken of hij deze vorm van genetisch gemanipuleerd voedsel wil eten. En dat is precies wat er op dit moment aan de hand lijkt te zijn volgens een artikel van Radar.

Genetische manipulatie kan op het eerste zicht een bepaalde (voor de mens schadelijke of nadelige) eigenschap ongedaan maken. Maar ik neig ernaar daar het volgende over te zeggen: Moeder natuur heeft tot nu toe bewezen dat ze ongelooflijk vernuftig in elkaar zit. Alles wat bestaat, bestaat met een reden. Alleen wil de mens altijd alles zo graag controleren. Bij eerder ingrijpen van de mens is achteraf al vaker gebleken dat het een grove blunder was. Denk maar aan pesticiden.

Aan de andere kant, als het leven van je eigen kind kan worden gered door een genetische manipulatie, lijkt het me volstrekt menselijk dat je het licht op groen zet. Een ethische kwestie dus. Maar nogmaals – vooral als het gaat om ethiek – je kan pas concluderen wat je ergens van vindt, als je degelijk en volledig ge├»nformeerd bent.

Voel je vrij om je mening hierover te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.