Fermenteren kan je leren

fermenteren-kan-je-leren

Fermenteren is tegenwoordig weer hip en happening, maar eigenlijk deden onze (groot)moeders het veel meer dan wij. Het zorgt dat voedsel beter en langer bewaard kan blijven. Onze grootmoeders deden het massaal: Fermenteren kan je leren.

Voor het leefstijlonderwerp bij de radio dook ik even in de wereld van het fermenteren.

Wat is het eigenlijk?

Het is een biologisch proces onder invloed van bacteriën, schimmels of gisten die de samenstelling en de smaak van het product veranderen.

Men deed het van oudsher om de smaak van het voedsel beter te maken, het beter verteerbaar te maken, maar ook om langer houdbaar te zijn, of om de darmflora te stimuleren.

Gezondheidsvoordeel

Gefermenteerd voedsel bevatten dus relatief veel micro-organismen (goede bacteriën) die als probiotica kunnen werken. Dat heeft een gunstige invloed op je darmflora. In onze darmen zitten bacteriën (balans tussen goede en slechte). Die kan verstoord raken door:

Stress  /  medicijnen  /  antibiotica  /  chemotherapie  /  bestraling  /  darmziekten  /  te weinig vezels

Een gezonde darmflora bekleedt de darmwand en houdt op die manier schadelijke stoffen van buitenaf tegen. En als de balans tussen goede en slechte bacteriën verstoord raakt, kunnen de slechte bacteriën de overhand gaan nemen.

Recente studies wijzen uit dat er een verband bestaat tussen de gezondheid van je darmflora en je stemming. Dat is de reden waarom je darmen je tweede brein worden genoemd.

Voorbeelden

Voorbeelden van gefermenteerd voedsel zijn zuurkool, wijn, olijven, yoghurt, kefir,…

Fermenteren kan je leren

Bijvoorbeeld kefir: met kefirbloemetjes om zelf yoghurtkefir of waterkefir te maken. Of zelf zuurkool maken: al wat je nodig hebt is witte kool, zout en wat water. Of zuurdesembrood waarbij aloude graanfermentatie wordt toegepast.

fermenteren, gezondehid, koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.