Een gezonde omgeving begint thuis

een-gezonde-omgeving-begint-thuis

We hebben het vaak over de gezondheid van je lichaam en geest op peil houden, maar daarvoor is het natuurlijk ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je in een gezonde omgeving leeft. De gemiddelde mens spendeert ongeveer 65% van zijn leven thuis. Dus een gezonde omgeving begint thuis.

Tijdens mijn leefstijlpraatje voor MeerRadio koos ik als onderwerp: Een gezonde leefstijl begint thuis. Daarin gaf ik praktische tips om je directe leefomgeving gezonder te maken.

Algemeen

Verlucht je huis: binnenlucht kan meer vervuilend zijn dan buitenlucht. Haal de natuur in huis: onderzoek heeft bewezen dat planten een gunstige invloed hebben op onze fysieke en mentale gezondheid.

Woonkamer

Beperk wierook en kaarsen. Het staat wel gezellig, maar het is een vorm van luchtvervuiling. Als je het toch doet, verlucht dan achteraf goed. Een open haard of houtkachel is niet gezond voor de luchtwegen (ook voor mensen die geen astma of COPD hebben!)

Keuken

Zet tijdens bakken en koken altijd de afzuigkap aan, want de dampen die vrijkomen bij het kookproces is luchtvervuiling.

Zorg ervoor het aanrecht goed te reinigen, en gebruik aparte snijplanken voor groenten en vlees (in verband met kruisbesmetting).

Slaapkamer

Houd je slaapkamer koel en fris: tussen 15 en 19 graden is ideaal voor goede nachtrust. Zorg voor verduisterende gordijnen: zo help je je biologische klok! (donker = slapen / licht = wakker)

Badkamer

De hoge luchtvochtigheid kan zorgen voor schimmelvorming. Zorg voor een goed ventilatiesysteem of zet een raam open na het douchen. Luchtverfrissers bevatten schadelijke chemicaliƫn: beter is goede verluchting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.