Een gezond gewicht…bestaat dat wel?

een-gezond-gewicht-bestaat-dat-wel

We zijn niet allemaal even lang. Dat vinden we logisch, en daar leggen we ons bij neer. We zijn niet allemaal even slank. Toch streven we ernaar om net zo slank als onze buurvrouw te zijn. Dat is op z’n minst een beetje vreemd. En we hebben tabellen over wat een gezond gewicht is. De vraag rijst: Een gezond gewicht…bestaat dat wel?

Kijk eens om je heen. Ja, dat bedoel ik letterlijk: Kijk eens om je heen! Als je mensen om je heen hebt, zal je zien dat niemand hetzelfde uiterlijk heeft. De een heeft bruin haar, de andere blond. Een persoon heeft sproeten, de andere heeft kroeshaar, nog een ander is bijna kaal. Misschien heeft jouw naaste collega wel een schoenmaat waar jij  – bij wijze van spreken – nog niet met je grote teen in past. En als je de personen om je heen wat beter kent, dan weet je misschien dat je vriendin een droge huid heeft, of je buurman heeft het altijd warm. 

Verschillend

Al die kenmerken zijn niet toe te schrijven aan externe factoren, want jij woont in dezelfde omgeving als je buurman, en hebt het misschien altijd koud. We vinden het heel logisch dat we er vanbuiten allemaal verschillend uitzien. Dan is het toch net zo logisch dat we er vanbinnen allemaal verschillend uitzien, niet? Als ik hetzelfde eet als mijn buurvrouw dan gaan mijn organen daar iets anders mee om. En daarvoor hoef ik niet eens een allergie of ziekte te hebben. Gewoon de lengte van mijn darmen kan ervoor zorgen dat voedingsstoffen sneller, trager, meer of minder worden opgenomen. Waar ons lichaam behoefte aan heeft, is dus volledig maatwerk. 

Formule

Om mensen op enig moment richtlijnen te geven om hun gewicht in de gaten te houden, hebben wetenschappers een algemene formule ontwikkeld. Dat is natuurlijk handig als je een hele bevolking wil informeren. De BMI is daar een voorbeeld van. In grote lijnen (en voor de meeste mensen) komt deze methode – gecombineerd met de buikomvang – aardig in de buurt van wat een gezonde marge betekent. Maar het houdt geen rekening met een individu. (lees ook het artikel over het ontstaan van het tellen van calorieën)

Regie

Om dus terug te komen op de vraag: ‘Een gezond gewicht…bestaat dat wel?’ spreek ik liever niet van een gezond gewicht, want dat zou een algemene term zijn voor een individu. Het zegt net zoveel over iemand als de term ‘mens’. Want wat is jouw ideale gewicht? Wanneer is je gewicht een probleem voor jouw gezondheid? En nog belangrijker is: Wat kan ik doen om gezond te worden/blijven? Welke voeding past het beste bij de behoeften van mijn lichaam? Wanneer kan ik bepaalde voeding het beste eten? Wat is het effect van beweging op mijn lichaam?  Een hele kluif….? Inderdaad, het is allemaal niet zo simpel in een formule te gieten. Maar het goede nieuws is dat je zelf de regie kan nemen. Je bent daarvoor niet afhankelijk van anderen. Jij bent de expert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.