‘Dikke mensen hebben geen wilskracht’

Een van mijn vorige werkgevers nodigde bij sollicitaties nooit zwaarlijvige kandidaten uit voor een gesprek. Hij concludeerde op basis van hun meegestuurde foto dat ze overgewicht hadden. Dat is op zich al een misser.

Daarnaast was hij ervan overtuigd dat mensen met overgewicht geen extra inspanningen op het werk zouden leveren als dat nodig zou zijn, want (zijn letterlijke woorden) ‘dikke mensen hebben geen wilskracht’. Wie tegenwoordig nog denkt dat overgewicht eenvoudig te duiden is door een gebrek aan wilskracht, raad ik aan om zich eens te verdiepen in de materie. En als je daar geen zin in hebt, lijkt het me beter dat je daarover je mening niet ventileert. Niets is zo dom als je mening geven over iets waar je niets van weet.

Vooroordeel

Ik draai al een tijdje mee in het arbeidsproces, en ik heb vele medewerkers, collega’s en leidinggevenden meegemaakt. En daar waren er inderdaad ook bij die de kantjes ervan af liepen, collega’s met een bak werk opzadelden of er zich met een jantje-van-leiden vanaf maakten. Maar als ik met terugwerkende kracht naar hun bouw kijk, dan waren dat zelden mensen met overgewicht. Toch blijkt ook anno 2018 , zo meldt een artikel in het AD, dat er nog steeds een vooroordeel rust op de arbeidsprestaties van mensen met overgewicht. Hoog tijd dat men eens kritisch gaat kijken zichzelf: ‘Kijk ik met een zuivere blik naar mijn medewerkers of collega’s?’

fatshaming, leefstijl, overgewicht, vooroordeel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.