De voordelen van zonlicht

De-voordelen-van-de-zon

Er wordt vaak gewaarschuwd voor de zon. Maar over de gevaren van teveel blootstelling aan de zon, gaan we het volgende week hebben. Deze week ging mijn leefstijlpraatje voor de radio over de voordelen van zonlicht.

  1. Bioritme: Zonlicht is belangrijk om ons brein en lichaam alert en geconcentreerd te laten zijn. Daarom krijgen we ook last van een jetlag als we met ons bioritme gaan stoeien door bijvoorbeeld naar een andere tijdzone op vakantie te gaan.
  • Gelukkiger: Mensen hebben soms last van een winterdip of winterdepressie. In de lente en de zomer maken we – onder invloed van sterker daglicht – meer serotonine aan. Deze neurotransmitter zorgt voor een geluksgevoel. Dus: ga tijdens je lunchpauze naar buiten.
  • Minder eetlust: Ook heeft zon invloed op de aanmaak van het hormoon leptine . Hoe meer zon, hoe meer leptine: Zorgt voor een voldaan gevoel.
  • Aanmaak van vitamine D: 10 minuten onbeschermd in de zon zorgt voor voldoende aanmaak van vitamine D op een dag. Dat is goed voor de botopbouw, het immuunsysteem, het opnemen van calcium uit je voeding, en op de vruchtbaarheid. Liefst onderarmen en onderbenen bloot. Veel mensen uit culturen waarbij het lichaam wordt bedekt (hoofd, hals, onderarmen en -benen) hebben door een gebrek aan zonlicht of daglicht op de huid een tekort aan vitamine D.
  • Sneller verliefd: Zonlicht heeft een stimulerende werking op de hypofyse, een kliertje dat zorgt voor de productie van testosteron bij mannen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de testosteronspiegel in de zomer 15% hoger ligt dan in de winter. (Toch worden de meeste baby’s verwacht in december (heeft waarschijnlijk te maken met de knusse maanden met veel gezelligheid en eerder naar bed)
  • Haar en nagels: zien er door meer vitamine D beter uit, want ze gaan harder groeien door de aanmaak van vitamine D en de opname van calcium.

Volgende week: De gevaren van de zon

serotonine, vitamine D, zonlicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.