De nadelen van zonlicht

De-nadelen-van-zonlicht

Ging mijn leefstijlpraatje voor de radio vorige week over de voordelen van zonlicht, deze week had ik het in mijn leefstijlcolumn voor de radio over de nadelen van zonlicht. Want alles waar ‘te’ voor staat, is niet goed. Van zonlicht krijg je vlug te veel en dat kan heel nare gevolgen hebben.

Een van de meeste nadelen van teveel blootstelling aan de zon is huidkanker. Ik heb Esther van Zuuren, bevriend dermatoloog aan het LUMC hierover gesproken.
Zij wil ons waarschuwen voor het volgende: De huid onthoudt alles. De meeste zonneschade lopen mensen op in hun jeugd.

Verbranding

Op dat moment zie je enkel tekenen van verbranding. Die trekken weg, maar later krijg je de rekening: huidkanker. Overmatige blootstelling aan de zon (en zonnebank) is hoofdoorzaak van huidkanker. Het is de meest voorkomende vorm van kanker, en jaarlijks overlijden er 900 mensen aan (de gevolgen van) huidkanker.

Hoe vaker verbrand in de jeugd, hoe meer kans op huidkanker. Mensen met een lichte huid zijn gevoeliger voor zonlicht en hebben meer risico op huidkanker.

Rimpels

Het is niet enkel een kwestie van schoonheid of er jong willen uitzien. Rimpels betekenen dat je huidcellen verouderen, en dus minder snel nieuwe cellen aanmaken. Mensen vergeten wel eens dat hun huid het grootste ‘orgaan’ is dat ze hebben. Dat orgaan vormt het directe contact met de buitenwereld. Het fungeert als een bescherming tegen lichaamsvreemde stoffen (virussen bijvoorbeeld), als een soort stootkussen om onze organen te beschermen, maar heeft ook een taak als regelaar van de lichaamstemperatuur. Dus: goed in conditie houden!

Tip

Tip van de dermatoloog Esther van Zuuren: “Je mag best in de zon, maar zorg voor een goede zonnebrandcrème factor 30 of 50 en om de 2 uur smeren. Maar je hoeft niet zo lang in de zon. Voor de aanmaak van vitamine D hoef je maar 30 minuten in de zon met onderarmen en gelaat. Sommige mensen die 70+ zijn en al huidkanker hebben gehad durven niet meer in de zon. Dat is nergens voor nodig. Lekker naar buiten, petje en zonnebril op, zonnebrandcrème en liefst niet tussen 11 en 15 uur in de zon gaan zitten. “


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.