Dag van de Stilte

Dag-van-de-stilte

Traditioneel is de laatste zondag van oktober de Nationale Dag van de Stilte. Dat is niet toevallig precies op die dag. De initiatiefnemers vinden dat we het (extra) uur dat we overhouden aan het terugdraaien van de klok het best kunnen gebruiken om een keer echt stil te zijn.

Als we het over stilte hebben, kunnen we twee soorten onderscheiden: akoestische stilte en innerlijke stilte. De eerste ontstaat als je geluiden van buitenaf weg (zo veel mogelijk) laat vallen. De innerlijke stilte is het ‘stilstaan’ bij ‘het zijn’ en kan als een soort meditatie ervaren worden.

Universeel

De organisatoren van de Dag van de Stilte zijn ervan overtuigd dat stilte universeel is; het overstijgt cultuur, religie, leeftijd, achtergrond,… Waar mensen elkaar niet overschreeuwen, vallen verschillen in het niet. Hetgeen mensen gemeen hebben met elkaar krijgt dan meer ruimte om tot uiting te komen.

Verbinding

Samen stil zijn zorgt voor verbinding. Denk bijvoorbeeld maar aan die twee minuten stilte tijden Dodenherdenking. Je voelt je dan onderdeel van een grote groep mensen die op dat moment ruimte maken om slachtoffers van oorlogsgeweld te herdenken.

Initiatieven

In heel het land vinden op de Dag van de Stilte tal van initiatieven plaats om de stilte te faciliteren, van stiltewandelingen tot meditatieve momenten in een kerk. Voor meer informatie: www.dagvandestilte.nl.

Om het bij de luisteraars van MeerRadio onder de aandacht te brengen, ging mijn leefstijlpraatje bij Meer in de Middag over dit onderwerp.

mediteren, rust, stilte, verbinding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.