Chips mag best, en chocola ook

chips-mag-best-en-chocola-ook

Wedden dat dit artikel tien keer meer gelezen wordt dan alle andere hier op de site? Dat heeft alles te maken met de titel: Chips mag best, en chocola ook. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor dit artikel en voor deze site. Ook in de kranten en andere media zijn uitspraken als ‘Een beetje chips mag best’ veel populairder dan bijvoorbeeld: ‘Wij moeten anders gaan eten.’ Terwijl deze twee zinnen beide uitspraken zijn van dezelfde hoogleraar die werd geïnterviewd door de Volkskrant.

Wie nu van mij verwacht dat ik zijn bewering over chips met de grond gelijk ga maken, heeft het mis. Een beetje chips mag best, en chocola ook. Alleen, om gezond te blijven, niet elke dag, en ook niet beide. Hoeveel en hoe vaak dan wel? Lastig te zeggen, want dan moeten we ook naar andere voedingsmiddelen kijken die we consumeren. Niet enkel koekjes, borrelnootjes, maar ook brood, pasta, rijst, en jam, cornflakes, frisdrank, smoothies, ijsjes, ….

Mis

Wel vind ik het opmerkelijk dat midden in het betreffende artikel een lijstje staat van ‘Vijf dingen die mis kunnen gaan bij thuis koken’, zoals vlees te bruin bakken of snijplanken niet goed schoon maken. Toegegeven, dat zijn inderdaad allemaal dingen die mis kunnen gaan. Maar ik ben ervan overtuigd dat er jaarlijks meer mensen ziek worden van bewerkt voedsel te eten, dan van zelf hun eten te bereiden met verse producten.

Gemak

De industrie heeft ons inderdaad veel gemak gebracht. En dan vinden we het moeilijk om weer zelf meer moeite te gaan doen voor onze dagelijkse kost. Het aanbod is ook zo verschrikkelijk groot, en het is ook allemaal zo afgestemd dat wij het lekker vinden. Bovendien is bewerkte voeding spotgoedkoop. En als een hoogleraar dan ook nog zegt dat een beetje chips best mag, dan hebben we alle excuses in handen om ons voedingspatroon niet aan een kritische blik te onderwerpen.

Belang

Het is altijd lastig om te achterhalen waarom iemand bepaalde uitspraken doet. Ik kan me voorstellen dat iemand die jarenlang op de hand van de industrie was, bij zijn pensionering niet ineens 180 graden gedraaid is. Hoewel de suggestie wordt gewekt dat de man anders denkt dan vroeger, blijkt dat nergens uit.

En ja, ook ik heb een bepaald belang als ik vers en onbewerkt voedsel verdedig. Ik ben namelijk voedingsdeskundige en ik begeleid mensen met hun leefstijlverandering. Dus mensen die het zelf moeilijk vinden om in plaats van bewerkt voedsel meer vers voedsel te gaan eten, kunnen bij mij terecht voor advies. Daar ben ik helder over, en je zou kunnen denken dat ik deze post maak om meer cliënten mijn kant op te bewegen. Dat zou kunnen…maar als dat mijn drijfveer was, zou ik dat heel triest vinden van mezelf.

Leven

Ben je helemaal tot hier gekomen met het lezen? Echt fantastisch!!! In feite is dat mijn werkelijke drijfveer. Jou te laten nadenken wat jouw werkelijke belang is. Is dat vooral op de korte termijn op een gemakkelijke manier door het leven glijden (wat later komt, zie je dan wel), of wil je JOUW authentieke LEVEN LEIDEN? Mijn ervaring (ook met cliënten) is dat wanneer we teruggaan naar een eetpatroon met veel minder bewerkte voeding, we meer genieten van eten, minder piekeren, beter slapen, meer energie hebben, en bij veel mensen minder of zelfs helemaal geen medicijnen meer nodig zijn. De keuze is aan jou.

afvallen, leefstijl, verse voeding

Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.