Bloemensalade

Bloemensalade

Madeliefjes, paardenbloemen en pinksterbloemen zijn heerlijke smaakmakers boordevol vitaminen en mineralen. Waarom zouden we ze dan onkruid noemen? In plaats van ze te bestrijden, kunnen we ze ook in ons voordeel gebruiken. Bijvoorbeeld in een bloemensalade. Onderaan dit artikel vind je het recept.

Paardenbloem

De bloemen, het blad en de steel van de paardenbloem zit boordevol vitaminen en mineralen. Er worden allerlei geneeskrachtige eigenschappen aan toegeschreven van vochtafdrijvend tot het voorkomen van galstenen.

De smaak is bitter. Zelf heb ik de steel niet gebruikt. De bloem en het blad heb ik fijn gesneden onder mijn salade gemengd. Zo proef ik niet het bittere, maar heb ik wel het voordeel van de micronutriënten.

Madeliefje

Het madeliefje is niet alleen leuk voor kinderen om er kroontjes mee te vlechten, maar is ook super gezond. Het werkt onder meer kalmerend bij kramp en is goed voor de lever. Er zijn tal van manieren waarop je het madeliefje in de keuken kan gebruiken. Ik gebruikte het bloemetje rauw in mijn salade als een kruidige smaakmaker.

Pinksterbloem

De pinksterbloem is er maar een relatief korte periode. En omdat ook vlinders dol zijn op deze plant, moet je er zeker niet teveel van plukken. Dat is ook niet nodig want het bloemetje heeft een zeer sterke pittige, nootachtige smaak. Daar heb je niet veel van nodig. De bloem bevat vitamine c en helpt tegen een trage stofwisseling. De pinksterbloem is familie van de waterkers en de tuinkers, en wordt ook wel veldkers genoemd. Er kan ook thee van worden gemaakt.

RECEPT

Benodigdheden voor een maaltijdsalade voor 2 personen

200 gr eikenbladsalade, 100 gr peultjes, 100 gr kleine kastanjechampignons, 1 mango, 50 gr fetakaas, 200 gr kerstomaatjes, 1 avocado, 1 teentje knoflook, 4 el olijfolie, 4 el Italiaanse witte wijnazijn, 100 gr pijnboompitten, 1 el zonnebloempitten, 1 el pompoenpitten, 1 rode ui, 1 Spaanse peper, 4 madeliefjes, 4 paardenbloemen, enkele blaadjes, en een handje pinksterbloemen.

Bereiding

Kook de peultjes beetgaar. Doe de olijfolie in een pan. Snijd de ui, de Spaanse peper en de knoflook fijn, en fruit die in de olijfolie. Voeg de gehalveerde tomaatjes, de champignons, en alle pitten toe. Bak het geheel tot de champignons beetgaar zijn en blus af met de azijn. Doe de sla en de fijngesneden blaadjes van de paardenbloem in een kom en voeg alles uit de pan op de sla en meng goed onder mekaar.

Snijd de avocado en de mango in blokjes. Verdeel de salade en de mango en avocado over de borden en garneer met de peultjes, de madeliefjes, paardenbloemen en de pinksterbloemen.

afvallen, mineralen, natuurlijke voeding, stofwisseling, vitaminen, vochtafdrijvend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.