Biodiversiteit is gezond voor iedereen

biodiversiteit-is-gezond-voor-iedereen

Om onze soort in stand te houden is het nodig dat er veel verschillende soorten en vormen van leven zijn. Daarom: Biodiversiteit is gezond voor iedereen. Dat is het onderwerp van mijn leefstijlpraatje tijdens de uitzending van zaterdag 1 juni op MeerRadio.

Overheersen

De mens is de laatste eeuwen dominant aanwezig op de wereld. Want terwijl in de oertijd de mens zich gedroeg als onderdeel van de natuur, is hij steeds meer gaan overheersen. Dat komt voornamelijk omdat wij onze hersenen zijn gaan gebruiken om het ons steeds makkelijker te maken.

Maar die ‘ontwikkeling’ ging ten koste van andere levende wezens. Ook in de prehistorie stierven bepaalde soorten levende wezens uit, maar de laatste decennia gaat het uitsterven van soort in een razendsnel tempo.

Voortbestaan

De mens heeft nauwelijks in de gaten dat door het uitsterven van die soorten het voortbestaan van de mens in het gedrang komt. Bijvoorbeeld insecten hebben een ongekende invloed op de levenscyclus. Het uitsterven van de ene soort zou zomaar het overvloedig aanwezig zijn van een andere soort kunnen bevorderen. Soorten die misschien onze gewassen zodanig aantasten dat de voedselvoorziening in het gedrang komt, of massaal ziektes verspreid onder andere grotere dieren (zoals de mens).

ecologie, gezondheid, leefstijl, leven, natuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Made with love by I-Von. All rights Reserved.